EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иновативна оранжерия край Минерални бани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иновативна оранжерия край Минерални бани

mail14:09 | 21.02.2022прегледи 863 коментарикоментари 0


МИНЕРАЛНИ БАНИ, БТА

Топлина от природата пести разходи за енергия в оранжерия край курорта Минерални бани в област Хасково. Парникът е относително независим от сегашния скок на енергоносителите, тъй като се отоплява с минерална вода от горещите извори в района, а това води до конкурентноспособност на продукцията му.

Идеята за оранжерия с използване на геотермален източник за достигане на необходимата за отглеждането на зеленчуци температура се роди още преди 10 години. Тогава имахме оранжериен комплекс в село Градина, но там бяхме на газ като източник за топлина. В един момент цената на горивото се вдигна, разходите станаха повече от приходите и не можехме да издържим, спомня си собственикът от фирмата "Био Динамик" Иван Тончев. 

Дойдохме тук до минерален извор, естествен източник на топлина, и реализирахме проекта с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони, разказва за БТА Тончев. Първото предимство на нашата технология е, че е изключително екологично чиста, без грам вредни емисии. Големият плюс е, че се използва само топлината на геотермалната вода, тя само минава през обекта и се връща в извора. Тук водата само циркулира около 2 километра и участва в топлообмена, поясни стопанинът. По негови думи осъществяването на проекта е станало възможно благодарение и на местната община, която е успяла да построи нов водопровод и водохранилище по европроект. Минералната вода се ползва с концесия от общината. Реализирането на проекта е започнато още през 2016 година, но явно още тогава предприемачът е бил достатъчно далновиден да предвиди бъдещата енергийна криза.

Оранжерията е с два сектора от по 12 декара, вторият от които е още по-иновативен с това, че геотермалната вода се използва не само за въздушно, но и за почвено отопление, с което се осъществяват големи икономии. Основният метод е хидропонното (безпочвено) отглеждане на реколтата. Водата от извора е на 56-57 градуса. Тя обаче минава през топлообменник, до тук идва на 45-47 градуса и след топлообмена в самата оранжерия се връща към извора на 34-36 градуса и може вече да захрани хотели, СПА-центрове и къщи за гости в курортното селище без да губи нито от количеството, нито от лечебните си качества, разяснява технологията Тончев. "Зелената" енергия осигурява необходимата за вегетацията на краставици температура в халетата от 17-18 градуса през нощта до 23 през деня, и на доматите от 16-17 градуса в тъмната част на денонощието до 22 градуса в светлата.

С това наистина се спестяват голяма част от разходите за отопление, макар ресурсът да не е достатъчен през зимния сезон и за повече от две реколти годишно, обобщава мениджърът. Това означава, че и продукцията става по-конкуретноспособна, с повече възможности да намалим крайната цена, добавя Тончев с уговорката, че пряк ефект върху пазара обаче няма, тъй като дружеството продава едро през борсите, които формират стойността на продуктите.

Все пак не сме освободени напълно от разходите за електроенергия, отбелязва Тончев. Те се формират от харчовете за ток, които се генерират от енергоемките помпи, които трябва да качат водата от извора до парниковите площи. Сега разходът за ток е скочил 3 пъти, който ще се опитаме да компенсираме с по-голямо производство, обясни производителят.

Друга "екстра" за културите е музиката, която звучи  от тонколони в помещенията. Тончев се позовава на сериозни американски и европейски изследвания, според които растенията имат наченки на сетивност и стимулирането им с лека, неангажираща, успокояваща или класическа музика може да доведе до по-висок с 10 процента добив. И това се усеща наистина, уверява Тончев.

Той напълно е съгласен с констатациите за сектора на селското стопанство на президента Румен Радев от 17 февруари в Сливен. Там държавният глава каза, че празните оранжерии днес означават празна трапеза утре, след като се запозна с трудностите на бранша заради високите цени на енергията, което силно ограничава отоплението на техните обекти. Според земеделците в момента са засети едва около един процент от всички оранжерийни площи в България, а секторът е на път да изчезне. Изправени сме пред риск за националната сигурност по отношение на продоволствения суверенитет, отбеляза държавният глава на срещата с производителите.

В момента наистина колегите масово не садят домати и краставици и минаха на марули, лук и репички заради много по-ниските разходи за отопление при отглеждането им, разясни Тончев. По негови думи, бездействието на оранжериите и оранжерийните комплекси наистина е пагубно. От там идва и вносът, който е недотам качествен и добър като вкусови качества, а освен това удря в цената и родното производство. Така че, ако искаме да функционира целият сектор, трябва да сложим регулатор на вноса, смята Тончев. Той дава пример с турския зарзават, който се отглежда със забранени у нас препарати, но въпреки това бива допускан на нашия пазар.

Изводът е, че във всяко едно производство и специално в селското стопанство и земеделието освен наука се изисква страшно много опит, смята Тончев. Продължаваме да прилагаме новости с мой партньор от Бачково за развиване на технологиите на биодинамичното земеделие, уверява производителят. Друго негово генерално мнение е, че у нас все още не умеем да използваме ефективно това, което имаме като природна даденост – стотиците минерални и топли извори.   


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158