EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иновативна лаборатория в ТУ София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иновативна лаборатория в ТУ София

mail08:01 | 12.04.2023прегледи 656 коментарикоментари 0


Иновативна лаборатория за студентите от специалността "Интелигентни системи и изкуствен интелект" на Техническия университет в София, финансирана и оборудвана от "Бош Инженеринг Център София", беше официално открита. 

Лабораторията, която се намира на територията на Факултета по индустриални технологии, е част от договореното 10-годишно сътрудничество между Техническия университет и компанията, започнало през миналата година с обявяването на новата специалност "Интелигентни системи и изкуствен интелект".

Лабораторията предоставя компютри и компютърна техника, развойни китове, специфични измервателни уреди, които се използват в работния процес и реалната продуктова среда, необходими за придобиване на основни и специализирани знания на бъдещите инженери.

Техническият университет разкри през 2022 г. бакалавърска програма по "Интелигентни системи и изкуствен интелект" с участието на "Бош Инженеринг Център София". Целта й е студентите да получат задълбочени знания по компютърни науки и математика, необходими за практически приложения на изкуствения интелект (AI), както и актуални познания за най-новите технологии в областта на индустрията и информационните технологии. Обучението е на български и на английски език. Експерти от "Бош Инженеринг Център София" подпомагат процесите, свързани с разработването на учебния план на специалността. Предвижда се те да имат важна роля в осъществяването на специално създадения практически модул "Интелигентни технологии за автомобилната индустрия", който е част от приетия и одобрен учебен план. 

Ректорът на Технически университет - София проф. Иван Кралов каза на церемонията, че откриването на лабораторията показва отношение на бизнеса към висшето техническо образование, което може да служи като пример не само за иновативен елемент, но и за съвременните изисквания и реализация на висшето техническо образование между Техническия университет и "Бош Инженеринг Център София". Кралов каза още, че новата специалност е в съответствие със съвременните изисквания на пазара на труда, световните тенденция във висшето образование и изискванията на бизнеса.  

Главният изпълнителен директор на "Роберт Бош" България Константин Конов изтъкна важността на сътрудничеството на бизнеса с университетите. "За по-малко от пет години от създаването на инженерния център, "Бош" се превърна във водеща високотехнологична компания в България. В момента при нас работят над 600 инженери по проекти, които като съдържание, технологии и мащаб нямат аналог в България. За да развиваме нашия бизнес, за нас партньорството с университетите е стратегическо важно", каза Конов. Той каза още, че лабораторията ще има всичко необходимо за обучение на студентите на световно ниво, което отговаря на стандартите на "Бош", за да не се налага те да ходят в чужбина да получават достъп до такова обучение. И в бъдеще ще развиваме нашите връзки с университетите. Това е единственият път за развитие на хай-тек индустрията в България, каза Константин Конов.

По думите на декана на Факултета по индустриални технологии проф. Георги Тодоров днес се открива нова страница в развитието на Техническия университет. Днес правим много повече от това да открием една нова лаборатория, очертаваме едно цяло ново начинание в областта на технологиите, посочи Тодоров. Впечатляващото са две неща - изкуственият интелект е на гребена на технологичната вълна и сигурно дълго време няма да слезе от водещата си роля, и ние показваме нещо, за което се говори в обществото у нас и по света – за тясната връзка между бизнеса и науката, посочи той. Проф. Тодоров добави, че сътрудничеството със световна компания като "Бош" дава нова перспектива на обучението в Технически университет - София. С новата специалност развиваме една нова парадигма за повече проектно ориентирано обучение, за повече ориентирано към решения, които не са за днес, а са прицелени в това, което ще се случва утре, в това да създаваме специалисти за България и за Европа, които да са конкурентни на световния пазар, на битката за технологии, която в момента се развива в целия свят, каза Тодоров. Заедно с бизнеса смятаме, че за нас има само едно ниво - това е световното ниво и когато сме подкрепени от световна копания, ние сме два пъти по-уверени в това, каза той. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg