EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инждова: НСИ помага на бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инждова: НСИ помага на бизнеса

mail16:15 | 25.06.2012прегледи 371 коментарикоментари 0


Съвсем естествено е гражданите да свързват Националния статистически институт основно с националните преброявания и съдържанието на потребителската кошница, за да оценяват състоянието на семейните си бюджети и да правят планове за бъдещето. Но Институтът прави онова, което е необходимо и за макроикономическите оценки на конюнктурата и за развитието на страната, неща, които са важни за управляващите институции. Това поясни директорът на НСИ Ренета Инджова пред БНР. Повод за разговора е отбелязването на 132 години от създаването на Националния статистически институт. Ние правим неща, които са важни за бизнеса като цяло, не само в регионалните му аспекти, но и в международен план. В момента се въвежда нова система на показатели, която картографира територията на статистическите единици, за да дава оценка на климата, на условията и на рисковете, в които се намират международните инвеститори, добави тя. Инджова изтъкна още, че Националният статистически институт е изключително подценен в ролята му на производител, разпространител на важна обществена информация. Той няма ранга, който имат други инфраструктурни институции. Добре би било да получи статут примерно като на Агенцията по приходите, по вписванията, препоръча Ренета Инджова.

Днес се навършват 132 години от създаването на статистическата институция в България. Началото е поставено през 1880 година със статистическо отделение към Министерство на финансите, а от 1881 г. прераства в самостоятелно статистическо бюро.
През този период Българската статистика провежда 17 преброявания на населението, повече от 85 г. наблюдава домакинските бюджети и всяка година провежда около 250 различни статистически изследвания в над 35 тематични области. Благодарение на професионализма, обективността и високата отговорност на българските статистици, глава „Статистика” е първата затворена преговорна глава в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз. Оттогава НСИ работи по изцяло хармонизирана европейска методология на статистическите изследвания.
Националният статистически институт е неделима част от Европейската статистическа система и е равноправен член на голямото европейско статистическо семейство. Вече повече от 13 десетилетия Българската статистика събира, обработва, произвежда и разпространява стратегически важна за обществото информация и непрекъснато разширява контактите си с различни организации в региона, Европа и света. България става пълноправен член на Статистическата комисия на ООН от януари 2013 г., а НСИ е кандидат за статут на „редовен наблюдател” в Комитета по статистика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/.
В последните няколко години НСИ обръща изключително внимание на улеснението на респондентите и потребителите на статистически данни, а през 2012 година във фокуса на статистиците е бизнеса. Освен Информационна система „Бизнес статистика”, която работи вече четвърта година и се ползва от над 85% от фирмите, през настоящата година бе успешно внедрена Информационна система „Краткосрочна бизнес статистика”, посредством която над 20 бизнес изследвания се провеждат онлайн. По този начин се спестява значително време и средства, както на бизнеса, така и на данъкоплатците.

През всичките тези години НСИ работи и за потребителите на данни извън страната. Още първите статистически публикации са двуезични – издават се на български и френски език. В момента всички издания на НСИ се публикуват на български и английски език.
Електронните издания са изработени и подготвени за онлайн достъп в Дигиталния център на библиотеката на НСИ. Достъпът до дигитализираните издания на Българската статистика от създаването й до наши дни чрез Интернет е безплатен.
По повод 132-рата годишнина от създаването на Българската статистика, от днес в сайта на Дигиталната библиотека на НСИ на адрес http://statlib.nsi.bg/ е публикувана пълната колекция „Списък на населените места” за периода 1879 – 2001.
Дигиталната библиотека на НСИ е създадена през 2007 година и нейният фонд непрекъснато нараства. Към настоящия момент разполага с информационен масив от над 600 000 дигитални страници на българската статистика от 1881 г. до наши дни.
Да си честитим празника и нека актуалната и достоверна статистическа информация да заеме своето заслужено място в обществото и да бъде основата за бързи и адекватни управленски решения, за осигуряване цялост и изчерпателност в наблюдението на икономиката и формиране на целенасочени политики.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg