EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Индустриално-технологичен парк във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индустриално-технологичен парк във Варна

mail11:05 | 11.12.2017прегледи 6771 коментарикоментари 0


В ход е създаването на „Индустриално-технологичен парк Варна", като общината и Национална компания „Индустриални зони" ще учредят смесено дружество за реализацията на проекта. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с представители на бизнеса от региона. Дискусията беше по инициатива на областния управител Стоян Пасев.

Община Варна предоставя имот с пряк излаз на Черно море, разположен в островната част на Южна промишлена зона („Острова") в гр. Варна с площ от 41 680 кв.м., а ангажиментът на държавата ще бъде да изгради инфраструктурата, стана ясно по време на срещата. „Обсъждахме в оперативен порядък всички въпроси с кмета Иван Портних, като се надяваме в кратки срокове да стартираме работа по Подробния устройствен план на зоната и Плана за регулация, за да може след това да започне и физическата работа в нея", обясни зам.-министър Манолев. По думите му зоната е на ключова локация, осигуряваща бърз достъп до воден, железопътен, автомобилен и въздушен транспорт, а към нея има и заявен инвеститорски интерес. „За последните 10 години на територията на област Варна има 15 сертифицирани проекта по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност от около 800 млн. лв. Надявам се и вярвам, че с новата  индустриална зона ще имаме нов ръст на инвестициите и нови разкрити работни места в региона", посочи икономическият заместник-министър.

Той коментира и че Варна има много добри макроикономически показатели, които също са предпоставка повече инвеститори да я изберат. БВП на глава от населението във Варна е по-висок от средния за страната - 12 517 лв./човек, а брутните заплати в областта надхвърлят 10 000 лв. годишно, задържайки Варна на пето място в страната по този показател. Висшистите в областта са 30%, а безспорно преимущество е, че Варна е и утвърден туристически център, стана ясно от неговото изказване.

По време на дискусията бяха коментирани и възможностите за кандидатстване по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност". „Към настоящия момент по ОПИК са сключени общо 77 договора за безвъзмездна финансова помощ на територията на областта, като общата им стойност е близо 37 млн. лв.", съобщи зам.-министър Манолев. По думите му през миналия програмен период 2007 - 2013 г., около 150 местни компании са реализирали проекти на обща стойност от около 100 млн. лв. „Надявам се тези цифри да бъдат достигнати и надхвърлени през настоящия програмен период", каза Александър Манолев.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886