EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия с най-висок ръст на БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия с най-висок ръст на БВП

mail07:30 | 04.09.2023прегледи 621 коментарикоментари 0


Индийската икономика е регистрирала впечатляващ растеж от 7,8 на сто през първото тримесечие на текущата финансова година (от април до юни), което се дължи на отличните резултати в секторите на селското стопанство и финансите. Това се посочва в официалните данни, цитирани от Асошиейтед прес.

Световната банка обяви, че Индия е една от най-бързо развиващите се икономики в света и ще продължи в това направление.

Индийският селскостопански сектор е регистрирал растеж от 3,5 на сто през трите месеца спрямо 2,4 на сто за същото тримесечие на миналата година, според данните на управляваната от правителството Национална статистическа служба.

Растежът във финансовия сектор, недвижимите имоти и професионалните услуги е бил 12,2 на сто спрямо 8,5 на сто през април-юни миналата година.

Увеличението в промишления сектор се е понижило до 4,7 на сто през първото тримесечие на текущата финансова година спрямо 6,1 на сто през предходната година, според данните. Финансовата година в Индия е от април до март. 

Производството в минния сектор, електроенергията, газа, водоснабдяването и строителството се е забавило през тримесечието.

Световната банка обаче смята, че постоянните сътресения - нарастващите разходи по заемите, затегнатите финансови условия и инфлационният натиск ще се отразят върху растежа на индийската икономика тази година.

Индийски медии съобщиха, че нестабилният дъждовен сезон, дължащ се на влиянието на метеорологичния феномен Ел Ниньо, довел до затопляне в Източния Тих океан, вероятно ще забави растежа през останалите три тримесечия на годината. 

Реалният брутен вътрешен продукт вероятно ще се понижи до 6,3 на сто през текущата финансова година спрямо очаквани 6,9 на сто през миналата финансова година, съобщи Световната банка 

Индийската федерална банка очаква годишният растеж на страната да възлезе на 6,5 на сто.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg