EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия обмисля по-ниски мита за вносни електромобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия обмисля по-ниски мита за вносни електромобили

mail17:40 | 19.03.2024прегледи 387 коментарикоментари 0


Индия обяви, че ще намали митата върху вноса на определени електрически превозни средства, чийто производители се ангажират да инвестират поне 500 милиона долара в страната и да открият там производство в рамките на три години.

Очаква се това да доведе до повишена конкуренция за местните производители на автомобили от компании като "Тесла" (Tesla) и виетнамската "ВинФаст" (VinFast). Те се стремят да навлязат на третия по големина автомобилен пазар в света - този в Индия, на фона на глобалното забавяне на растежа на продажбите на електрическите превозни средства.

Електрическите модели представляват около 2 процента от общите продажби на автомобили в Индия през миналата година, а правителството иска да увеличи този дял до 30 процента до края на десетилетието.

Ройтерс представя плановете за развитието на електрическата мобилност на някои от индийските автомобилни производители.

"Тата мотърс" 

Компанията, която държи повече от 80 процента от пазара на електрически автомобили в Индия - "Тата мотърс" (Tata Motors), планира да прибави 10 електрически модела в своето портфолио през следващите 3-4 години, като електромобилите трябва да съставляват 25 процента от общите й продажби до 2025 г., в сравнение с дял от 9,3 процента през миналата година.

В момента "Тата мотърс" продава четири електрически модела, последният от които е нова версия на неговия електрически високопроходим Ес Ю Ви (SUV) модел "Нексон" (Nexon), предлаган с начална цена от 1,5 милиона рупии (18 000 долара).

"Махиндра енд Махиндра"

Производителят "Махиндра енд Махиндра" (Mahindra and Mahindra) очаква електрическите модели да съставляват от 20 до 30 процента от продажбите му на Ес Ю Ви модели до март 2027 г. Компанията, която сега предлага електрическа версия на своя модел "ЕксЮВи 400" (XUV 400), планира да продължи с пускането на нови електрически Ес Ю Ви автомобили през 2025 г.

От "Махиндра енд Махиндра" са привлекли инвестиции за около 400 милиона долара за своето подразделение за електромобили.

"Хюндай мотър Индия" 

Индийското подразделение на южнокорейската "Хюндай" (Hyundai Motor) - "Хюндай мотър Индия" (Hyundai Motor India) предвижда да пусне на индийския пазар пет нови електрически модела до 2032 г. В момента компанията им два електромобила, които продава там - "Кона" (Kona) и "Йоник 5" (Ioniq 5). Компанията иска и да увеличи броя на своите станции за зареждане в страната до 439 до 2027 г.

"Хюндай" заяви, че планира да инвестира близо 4 милиарда долара в индийския пазар през следващото десетилетие, включително за пускането на нови електромобили, станции за зареждане и създаването на звено за сглобяване на батерии.

"Марути Судзуки Индия"

Най-големият производител на автомобили в Индия по продажби - "Марути Судзуки Индия" (Maruti Suzuki India) се стреми да пусне шест електрически модела до 2030 г.

Японската "Судзуки мотър" (Suzuki Motor), която държи мажоритарен дял в компанията, заяви, че първият електромобил ще слезе от поточната линия на завода в щата Гуджарат до края на настоящата година.

"Джей Ес Дабълю груп"

Индийският индустриален конгломерат "Джей Ес Дабълю груп" (JSW Group), който иска да се включи към пазара на електромобили, заяви, че ще фокусира върху проекти за производство на електрически превозни средства и батерии за тях на стойност 400 милиарда рупии (4,82 милиарда долара) в източния индийски щат Ориса.

Групата също така води преговори с германския автомобилен производител "Фолксваген" (Volkswagen Group) за доставка на технологии и компоненти за своя проект, съобщиха местни медии.

Източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg