EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Индексът за бизнес-среда в България най-слаб от 5 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индексът за бизнес-среда в България най-слаб от 5 години

mail12:03 | 21.05.2009прегледи 2355 коментарикоментари 0


Индексът на бизнес-средата в България е под най-ниската си стойност, регистрирана през последните 5 години, сочат данни от ново изследване на агенция Прогрес консулт. Спадът се задълбочава през последните 6 месеца и почти година деловата активност и състоянието на компаниите поддържат негативна тенденция, която еднозначно може да се свърже с ефектите на световната криза върху фирмите, работещи в България. Така величината на индекса става значително по-ниска и достига абсолютния си минимум, в сравнение с приетата база.
Значителното влошаване през изтеклия период се дължи най-вече на рязкото ограничаване възможностите за продажби, което води и до много песимистични прогнози за развитието на приходите на фирмите. Редуцирането на възможностите за продажби е със спад от 13% спрямо предходния период, като все пак фирмите имат някакви частични надежди за по-добри условия, доколкото намалението при оценките за приходите им в следващите месеци е с по-малко от 11%.
Най-голямо отражение върху негативната промяна на индекса е свързан с прогнозите за развитието на безработицата, при който редуцирането е с почти 19% jobs2спрямо предходното шестмесечие. Особеният песимизъм тук е породен от факта, че делът на фирмите, които декларират, че е по-вероятно в следващите месеци да освобождават персонал, е нараснал 3.5 пъти спрямо предходния период. Никога през последните 5 години делът на фирмите, които са декларирали, че ще освобождават персонал, не е достигал 7% (като в общия случай този дял се е движел в рамките средно на 3.5%), докато сега той стига 14% от всички компании в страната. Частично това ще бъде компенсирано от факта, че около 6% от предприятията ще назначават допълнителен персонал. Тенденцията в назначаването или освобождаването на персонал кардинално се преобръща, тъй като в последните 5 години винаги делът на фирмите, които са декларирали намерения да назначават нови хора, е надвишавал 3-4 пъти делът на фирмите, възнамеряващи да освобождават работна ръка. Очевидно е, че тенденцията ще доведе до допълнително влошаване на финансово-икономическото състояние на част от населението.
На фона на казаното прави впечатление позитивния тренд в движението на цените на стоките и услугите, които ползват фирмите. Тук прогнозите им са доста оптимистични, в резултат на което стойността на индикатора се повишава с над 8%. Това обаче едва ли ще доведе до очакваното от крайните потребители намаляване на цените по принцип. Когато става въпрос за оценките им за движението на инфлацията, мениджърите на фирми прогнозират, че тя ще остане практически без промяна. Следователно – макар да смятат, че цените, които те ще ползват, ще бъдат по-ниски, едва ли масово възнамеряват самите те да свалят крайните цени.
Има промяна в относителното тегло на индикаторите, свързани с оценките на мениджърите за главните пречки, спъващи бизнеса в България. Намалява негативното отношение към държавните институции (закони, данъци, корупция), и в противовес – фиксиране върху обективните проблеми (липсата на пазари, снижаващата се покупателна способност на населението).
Данните са от национално представително проучване, проведено в края на март сред 500 мениджъри на фирми.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg