EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Инвестиционните сделки през първото полугодие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестиционните сделки през първото полугодие

mail16:06 | 04.08.2022прегледи 638 коментарикоментари 0


През първата половина на 2022 г. общата стойност на инвестиционните сделки в България е почти 67 млн. евро. Този обем е по-висок като стойност спрямо същото полугодие на 2021 г., но остава по-нисък от нивата, достигани преди пандемията, пише в доклад на компанията "Колиърс" (Colliers).

Войната в Украйна забави някои сделки, което доведе до намаляване на общия обем. Въпреки тази прекъсната инерция, продължаваща от първото тримесечие, наблюдаваме известно подобряване на ликвидността на търговските площи - тенденция, която очакваме да се запази. Разпределението по сектори е както следва: 41 на сто от обема се дължи на сделки с търговски площи, следвани от индустриални и логистични площи (23 на сто), офис площи (14 на сто), площи със смесено предназначение (13 на сто) и парцели за строеж (9 на сто).

За първите шест месеца на 2022 г. инвестиционният обем от сделки с имоти, генериращи доход, е значително по-голям (67 на сто) от този на активите, закупени за собствено ползване (24 на сто), и спекулативните имоти (9 на сто).

Нивата на възвръщаемост остават стабилни и запазват стойностите си от края на 2021 г., а именно за офиси и търговски площи – 7,75 на сто, индустриални и логистични площи – 8,5 на сто.

Пазарът на инвестиционни имоти в България се характеризира с обичайни обеми между 200 и 250 млн. евро годишно. Инвеститорите не се разделят стриктно на такива, които строят и такива, които само продават имоти, повечето пазарни субекти са активни и в двете насоки. По-този начин те имат пасивни инвестиции и активи с риск, което ги прави добре балансирани.

През втората половина на 2022 г. на инвестиционния пазар се очаква да се приключат по-големи сделки и обемите да се повишат до традиционните средногодишни нива на българския пазар. Това покачване се очаква да бъде свързано и с по-голям дял на чуждите инвестиции.

След вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка, се прогнозира успокояване на пазара и в краткосрочен план - леко покачване на нивата на възвръщаемост, пише в доклада.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg