EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвестиционен имот на кредит – възможности и решения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестиционен имот на кредит – възможности и решения

mail12:15 | 12.04.2019прегледи 1034 коментарикоментари 0


Пасивният доход е вариант, към който се стремят повечето хора, търсейки опции за дългосрочна финансова сигурност. Обикновено пасивните доходи налагат необходимостта от първоначална инвестиция. Регулярните парични постъпления започват да идват на по-късен етап, едва след като сме обмислили стратегически решението, изградили сме план, който да следваме. Един от предпочитаните варианти за добавяне на пасивен доход е закупуването на имот за инвестиция. Възможно ли е това да стане с изтеглянето на кредит?

Според Ана Вандева, кредитен консултант в Кредитланд, това е достъпен и приложим вариант, но е важно да имаме предвид някои особености. „Преди да бъде взето окончателното инвестиционно решение, е важно да обърнем внимание на факта, че доходите от наем не винаги са регулярни. В периоди на смяна на наематели имотът не само не генерира месечен доход, но и изисква разходи за освежителни ремонти, обзавеждане и др. От тази гледна точка препоръчваме срокът на ипотечния кредит да бъде такъв, че месечната вноска да бъде комфортна за обслужване с настоящите ни доходи и да не разчитате основно на бъдещите постъпления от наем. Добрата новина е, че ипотечните кредити за физически лица по закон нямат такса за предсрочно погасяване след 12 месечни вноски. Така при добро стечение на обстоятелствата ще можете да правите периодични частични предсрочни погасявания и да намалявате общия разход за лихви по заема, а в случай че имате сериозни проблеми с плащанията, бихте могли да продадете имота и кредита да се погаси от продажната цена без никакви наказателни такси, ако е изтекла поне една година от изтеглянето му.“

Два са основните видове имоти, които се закупуват с инвестиционна цел – жилищни или търговски. По-лесен е казусът с жилищен имот, който да бъде отдаван под наем. Необходимо е да можем да докажем доходите си и също да имаме 15-20% от стойността на имота за самоучастие. Ако сме решили да закупим магазин, офис, кантора, козметичен салон или друг вид търговски или бизнес имот, който също ще отдаваме под наем, има някои особености. Много малко банки финансират покупката на такъв имот, но винаги са възможни изключения. Вандева е категорична, че силата на независимия кредитен консултант е именно в сравнение на всички възможности и намиране най-доброто решение за кредит по конкретния казус.

За обезпечаване на кредита също имаме два варианта. По-голям избор от банки за финансиране бихме имали, ако можем да заложим друг имот – жилищен, а да придобием търговския. В случай че нямаме жилищен имот, който да послужи като обезпечение на банката, е необходимо да имаме поне 20% собствени средства и добри доказани доходи.

Локацията, състоянието и цената на имота са много важни за добрата възвращаемост – независимо дали е жилищен или търговски. Добре е предварително да имаме отговори на въпросите:

За какъв наем бихме могли да отдаваме този имот и дали този наем ще покрива вноската по кредита и в бъдеще би осигурил пасивния доход, който желаем?

 За колко години би се възвърнала инвестицията от очакваните доходи от наем?

За колко месеца бихме могли да продадем имота, в случай че изпитваме затруднения с обслужването на кредита?

„Като независим финансов консултант ще ви посъветвам и да направите паралелна финансова инвестиция, която да е „защитен буфер” при непредвидени събития. Тя е по-лесно ликвидна и ако имате проблеми с кредита ще можете навреме да освободите средства за няколко месечни вноски“ – съветва Вандева.

***

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg