EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвестициите в община Ст. Загора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестициите в община Ст. Загора

mail09:10 | 06.07.2023прегледи 774 коментарикоментари 0


Очаква се в Община Стара Загора да бъдат открити  2650 нови работни места, съобщи кметът на града Живко Тодоров.

„Знаете, че през 2020 г. бе създаден отдел „Инвестиции“ към Общинска администрация, който има за цел да подпомага работата по отношение на привличането на нови инвеститори, създаването на по-добри условия и административни услуги и още много задачи, с които те се справиха отлично. Индустриална зона „Загоре“, която бе подценявана от много хора, също постига огромни успехи за града  ни.

Искам резултатите от работата, както на отдела, така и на ИЗ „Загоре“ да бъдат публични и ясни за гражданите“, каза в началото на пресконференцията Живко Тодоров. Той поясни и какви са условията за една община да привлече бизнеса.

„На първо място данъците и таксите, които при нас са едни от най-ниските и привлекателни за бизнеса. Много важна част са и индустриалните зони, като от години се борим Летище Стара Загора да може да бъде ползвано за такава. Това са над 2000 дка площ, която може да бъде развита и да създаде хиляди работни места. Градът ни ще бъде пряко засегнат и от „Зелената сделка“ и трябва да се действа навреме, защото резултатите ще дойдат след години“, обясни още градоначалникът.

Росица Райкова даде подробности за работата на отдела до момента. „Само за една година от 2021 до 2022 г. имаме увеличение на чуждестранните инвестиции с 12 %, като направим сравнение с други области ние сме на първо място. Една от фирмите вече е наела работна ръка и има тенденции да нараства. Следващата компания, която предстои да обявим скоро е холандска и е свързана с автомобилния сектор, която ще инвестира над 30 млн. лева и ще бъдат разкрити 600 работни места.

Третата компания е френска и също работи в областта на автомобилната индустрия. Тя ще разкрие 300 работни места и ще инвестира също над 30 млн. лева.“, поясни Райкова.

Тя допълни още, че за привличането на фирмте са се борили с други държави и български градове като предимствата, заради които Стара Загора е избрана са инфраструктура, доброто качество на работна ръка и образователна система, както и благоприятните данъци и такси и административната подкрепа, която им е оказана. „Много важна е и Наредбата за насърчаване на инвестиции с общинско значение, която е актуализирана в края на миналата година, която допълнително улесни компаните с административната част, а и предоставяне на допълнителни безплатни услуги, така че да бъдем конкурентни на пазара“, обясни Росица Райкова.

„Индустриална зона „Загоре“ е с изцяло запълнени терени. Привлечени са инвестиции за над 143 млн лева, а инвеститорите са 8, като двама от тях са със Сертификат клас А, което предстои да се случи и на трети.  През 2022 г. бяха завършени успешно и процедури за приобщаване на нови терени, на които да бъде изградена подходяща инфраструктура и да отговарят на нуждите и интересите на потенциалните инвеститори. Втори етап също е започнал, а именно Индустриална зона „Еленино“ - 200 дка вече са част от активите на дружествот“, това добави и изпълнителният директор Радослав Танев.

"Община Стара Загора се е погрижила да създаде всички необходими условия, за да може всеки един бизнес тук да се чувства най-добре", допълни кметът Живко Тодоров. Той посочи, че е много важно, че Община Стара Загора предоставя най-ниските нива на местни данъци и такси. По думите му в столицата данък сгради е 1,875 промила, Варна - 2 промила, Бургас - 1,75 промила, а в Стара Загора - 1,45 промила. Такса смет за бизнеса в София е 10 на сто, Варна - 3,9 процента, Бургас от 3,5-6,9 процента, а в Стара Загора - 3,5 на сто.

Тодоров посочи, че за да продължи общината да се развива, е необходимо изграждането на още една нова индустриална зона в района на бившето летище при запазване на пистата, която може да се използва за изложбени площи. "За да бъде в интерес на Стара Загора , държавният терен около 2000 дка е важно да започне да се изгражда като индустриална зона. Ако се развие, ще даде сериозна перспектива и работни места за гражданите на Стара Загора, още повече в контекста на "зелената сделка". Тодоров припомни, че идеята за превръщане на летището в индустриална зона е от преди повече от 5 години. Той посочи, че южно от този терен голяма верига от хипермаркети започва изграждане на своя логистична база за южна България на площ от 60 дка. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158