EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвеститорите са неспокойни преди 5 юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвеститорите са неспокойни преди 5 юли

mail16:36 | 03.07.2009прегледи 579 коментарикоментари 0


Елизабет Константинова, агенция Bloomberg
Българските избиратели вероятно ще подкрепят партията на кметът на София - Бойко Борисов, бивш бодигард на комунистическия диктатор Тодор Живков, на предстоящите на пети юли избори и така ще отстранят воденото от социалистите правителство, което не успя да се справи с корупцията и престъпността, отбелязва в свои текст агенция Bloomberg. Партията на Борисов, която спечели изборите за Европейския парламент преди месец, е предпочитана от 31% от избирателите според проучване на Галъп Интернешънъл, проведена през миналата седмица. Социалистическата партия на министър-председателя Сергей Станишев е подкрепена от 24% от анкетираните.
Икономиката на най-бедната държава в Европейския съюз изпадна в рецесия, като инвестициите се понижиха, а хиляди хора протестираха преди дни срещу намаляващото богатство на населението и несправянето с корупцията. Инвеститорите също са притеснени.
Индексът SOFIX падна със 7.6% през юни, в очакване на изборите.
„Който и да дойде на власт, ще се шокира от състоянието на финансите и перспективите", казва Майкъл Тейлър, главен редактор на изданието Oxford Analytica в телефонно интервю.Според изследването на Галъп партията на етническите турци може да получи 13% от гласовете в страната. Подобни са прогнозите и на международните компании за залози - Sportingbet.com и Betsafe.com, които дават шанс за победа на тригодишната партия на Борисов - ГЕРБ.
"България ще се управлява отново от коалиция от две или три партии, този път формирани около ГЕРБ", според Деа Маркова от намиращия се в София институт Political Capital.
Очаква се Борисов да наследи една доста тежка ситуация, когато е налице свиване на икономическия ръст с 3.5% през първото тримесечие, при това в условията на тежка рецесия, обхванала страните от ЕС, към където е насочен 60% от общия експорт на България.
През периода януари - април чуждите инвестиции паднаха наполовина и стигната 955 млн. евро.
Частният дълг нараства до 98% от брутния вътрешен продукт през април, а бюджетните приходи падат с 6% през май. Тези данни подтикнаха Европейската комисия да прогнозира дефицит от 0.5% от БВП през тази година, след излишък през миналата година.
В своята кампания Станишев изтъква, че има опит, за да изведе България от рецесията, както и да се противопостави да девалвацията на лева, в ситуация на глобалната криза, без да се натоварва страната с нови заеми от чужбина. "България се нуждае от интелигентно, способно и стабилно правителство, което да избегне популизма и неоправдания риск", каза Станишев, цитиран от държавната БТА.
Борисов се застъпва за предпазно споразумение с Международния валутен фонд, като обещава по-добро управление на средствата от ЕС, както и запазване на валутния борд, който помогна на страната да се справи с острата банкова криза от 1997 година..
Суаповете за осигуряване срещу кредитен риск, свързани с петгодишните облигации поскъпнаха с 91.4 базисни пункта до 382.8 пункта от дъното си достигнато на 20 май, показват данни на Bloomberg. „Има много несигурност и притеснения сред инвеститорите тъй като ние все още знаем много малко за политиките на следващото правителство”, казва Елизабет Андрю, главен аналитик на Nordea Markets от Копенхаген.
Кандидатите на ГЕРБ обвиняват Станишев за невъзможността му да преобрази страната въпреки че тя бе приета в ЕС през 2007 след дълги съмнения. Оттогава ЕС предупреждава за кабинета, че не се справя с редица стандарти и накрая Брюксел спря плащанията по земеделски и транспортни проекти.
Има някаква вероятност България да девалвира валутата си заедно с балтийските страни. Подобно на валутите на Латвия, Естония и Литва българският лев е вързан за еврото, правейки централната банка безсилна да променя така монетарната си политика, че да гарантира икономическата конкурентноспособност на страната и съхраняване стойността на валутата си. „Остротата в макроикономиката обаче може и да доведе до това, казва Нийл Шийринг, от Capital Economics в Лондон.
/със съкращения/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg