EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвеститори във ВЕИ недоволни от закон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвеститори във ВЕИ недоволни от закон

mail16:10 | 25.05.2011прегледи 669 коментарикоментари 0


Бизнесът е разочарован от предлаганите промените в закона за енергията, добивана от ВЕИ, чуждестранни фирми се отказват от инвестиции у нас, стана ясно от обсъждане на преференциалните цени на електрическата енергия от ВЕИ в сградата на ДКЕВР. "Зелена енергия" за момента е най-скъпата в България, а до 2013 годинa, по изискване на Европейския съюз, 16% от тока, който консумираме, трябва да е от възобновяеми източници.
От фотоволтаичния сектор изразиха недоумение какво е наложило цената на енергията от ВЕИ да бъде намалена с 30%, а срокът за изкупуването й - съкратен с 20% и предупредиха в тази ситуация ще фалират, съобщава агенция КРОСС. Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че от 2007 г. досега цените на фотоволтаиците са паднали почти двойно. През март обаче това не е било отразено заради действащия тогава закон."Така както са направени преференциалните цени на енергията от възобновяеми енергийни източници, сме много близо до този баланс между интереса на инвеститорите и обществения интерес", посочи той Семерджиев, по повод предложените промени.
Според Теодор Цачев от Българската фотоволтаична асоциация има огромен инвестиционен интерес към сектора на ВЕИ у нас, но въпреки това до момента са инсталирани само около 30 реално работещи мегавата. Този интерес не води до реализация, констатира той. От асоциацията посочиха още, че новите цени не отразяват реалните разходи за поддръжка. Реално те са от порядъка на 3,5 и 4,5 евроцента, при заложени 1,3 евроцента. От японското посолство заявиха, че японските инвеститори са "много разочаровани" от обсъжданите промени. От Българска асоциация за вятърна енергия коментираха, че след приемане на новия закон балансът за рисковете наистина е променен, но в посока на това, че рисковете за инвеститорите стават много повече.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg