EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвеститори & сделки на Балканите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвеститори & сделки на Балканите

mail10:06 | 29.10.2015прегледи 6689 коментарикоментари 0


Кои са основните инвеститори в региона, какви са основните сделки, на които станахме свидетели през  годината и наистина ли 2015 г. беше една от най-успешните за M&A сектора каквито бяха прогнозите. Тези и още много други ключови за бранша въпроси бяха обсъдени на десетата годишна конференция „Сделки и инвеститори”, която се проведе в София.

Акцентът в тазгодишното издание на конференцията беше обявяването на  Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране. Учредителите на асоциацията - Black Peak Capital Partners, EMP Invest Bulgaria, LAUNCHub Advisors, Eleven Bulgaria, NEVEQ Capital Partners и Rosslyn Capital Partners и адвокатско дружество "Боянов и Ко” си поставят за цел да подпомогнат връзката и взаимодействието на всички участници в инвестиционния пазар в България. Сдружението ще съдейства за развитието на българския дялов и рисков инвестиционен капитал чрез осъществяване на международни връзки и професионално развитие на инвестиционната дейност на ангажираните фондове и инвеститори.

Кристоф Линдингер, управляващ партньор на Schoenherr – една от най-големите адвокатски кантори в Югоизточна Европа сподели, че е оптимист по отношение на икономическото развитие на региона. „Сделките по придобиване и сливане са ключово важни и имат огромен принос за подобряване на ситуацията в региона” – заяви  той.

Евгени Ангелов,  който е икономически съветник на Президента на Републиката от януари 2012 г. направи експертен обзор на глобалните тенденциите при рисковото инвестиране и движението на тези капитали в световен мащаб. За 2014 година в Централна и Източна Европа се отбелязва ръст в инвестициите - с дял 3,2 % от всички направени частни капиталови инвестиции в Европа .Същевременно рисковото инвестиране в България е под потенциала си за развитие и остава използвано като алтернатива за финансиране и вложения в секторите интернет, телекомуникации и мобилни технологии.

Кратък анализ на M&A тенденциите в Централна и Югоизточна Европа, Турция и Русия направи управляващият директор и ръководител M&A в Raiffeisen Bank International - Клаус Имхоф. Той постави акцент върху сделките и се фокусира основно върху потребителските пазари.  Според него през 2014 г. е започнала тенденция към сключването на мега сделки и тази тенденция продължава и до момента. По думите му за последните 12 месеца най-активен е секторът на потреблението. Имхоф изнесе данни, според който Турция е най-бързо развиващият се пазар за периода 2010 – 2012 г. Политическата ситуация там обаче коренно променя нещата през последната една година. Около 50 % от инвестициите там идват от Щатите и от Европа. За сравнение в Русия 50 % от всички транзакции са вътрешни – руснаци продават на руснаци.

В заключение Имхоф представи една от сделките, която се счита за стандарт в транзакциите в региона, а именно тази по придобиването на Danube Food Group (Сърбия).

Изводът до които достигнаха участниците беше, че 2015 г. е рекордно висока по отношение на стойността на сделките в ЦИЕ. Прогнозите за страната ни са оптимистични като се наблюдава сериозно раздвижване сред местните инвеститори.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158