EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имотните сделки - 5 пъти по- малко през 2009

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имотните сделки - 5 пъти по- малко през 2009

mail11:48 | 18.11.2009прегледи 475 коментарикоментари 0


Броят на осъществените сделки с недвижими имоти през тази година спрямо предходната е намалял от 3 до 5 пъти в зависимост от населеното място, става ясно от доклад за периода  2008 – 2009 г. на компанията за недвижими имоти ERA Европа.
През втората половина на 2009 г. от агенциите отчитат ръст на продажбите средно с около 30% на офиси имоти.
По отношение на жилищните имоти в доклада е посочено, че най- бързо се намират купувачи за жилища с квадратура около 50-55 кв.м., докато тези с квадратура от 120 се задържат по- дълго на пазара. Средната цена на жилище от 53 кв.м. за гр. София за последните 4 месеца  е приблизително 49 600 евро.
Продажбите на жилища над 80 000 евро в столицата са по-малко от 7% за второто полугодие на 2009 г. Към момента дните, за които един имот се продава, варират между 60 и 180, в зависимост от площта на предлаганото жилище.
В настоящата ситуация има много купувачи, които изчакват цените да продължават да падат, но е изключително трудно предвидимо, кога ще спре този спад и нивата им отново ще започнат да се покачват. Това крие опасност за тези, които чакат твърде дълго достигането на минимума на цените на имотите. В повечето случаи тези, които изчакват, губят възможността да купят избрания имот, защото качествените имоти с най-добри характеристики се продават на по-високи цени.
Положителни предпоставки за подобряване условията на имотния пазара показва и дейността на банките в България през последните месеци.
В началото на септември няколко банки обявиха намаления на лихви по ипотечни заеми и кредити за бизнеса. Те бяха сред основните играчи на пазара, което предполага, че във възстановяващата се пазарна надпревара ще бъдат увлечени и други кредитни институции. Това е и сигурна предпоставка броят на сключените сделки с недвижими имоти да започне да расте, посочват от ERA Европа. Запитванията за ипотечни кредити също отбелязват ръст от 15%.
Добра новина е и засилването на активността при ипотечните кредити не само в София, а и в градове като Варна, Велико Търново, Русе, Плевен, където месеци наред се реализираха единични сделки, а сега има признаци на съживяване.
Ниските цени на недвижимите имоти накараха представителите на средната класа не само да се замислят за сделка, но и да пристъпят към сключване на такава. След месеци на изчакване цените да продължат да падат, през юли тази година тяхната активност се усети.
Една от основните разлики на процеса в България и другите страни от Европа е, че на бранша у нас се наложи сам да се справя с нелеката ситуация. Не бяхме свидетели на целенасочена държавна политика в тази посока, сочи докладът на компанията. Оздравителни мерки, каквито предприеха правителствата на старите страни членки на ЕС и на голяма част от новите, като съседна Румъния, дори не се усетиха от сектора у нас.
Различен нюанс на пазарната обстановка в България придаде и нереално високия ръст на цените на имотите в периода 2002 – 2008 г. Вследствие на кризата през първата половина на тази година в сравнение със същия период на миналата спадът им е около 23%, което към момента ги свежда до приемливи нива. Характерно за 2009 г. е, че обемът на предлаганите имоти надвишава няколкократно търсенето, което значително повиши изискванията на купувачите и принуди продавачите на преразгледат своите оферти.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg