EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имоти:По-голямо самоучастие в покупка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имоти:По-голямо самоучастие в покупка

mail17:15 | 14.06.2012прегледи 635 коментарикоментари 0


Месец май беше активен за ипотечното кредитиране, дори и земетресенията не се отразиха на планираните сделки и те бяха завършeни в срок. Средният размер на кредитите се запази сравнително непроменен спрямо април, а най-отчетливата тенденция бе сериозният ръст на кредитите, изтеглени в лева. Това отчитат експертите от консултантската компания Кредит Център.
„Основната причина за малкия среден размер на кредитите са по-ниските цени на сделките с имоти напоследък”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на центъра. „През последните 2 месеца наблюдаваме и тенденция към увеличаване на процента самоучастие. Това на практика е позитивно явление, тъй като високият процент самоучастие прави крайната цена на вложението за имот значително по-ниска”, добавя Тошев.
По думите му настъпват някои значителни промени в това как е по-изгодно да инвестираме парите, с които разполагаме. През последните години редица експерти съветваха сериозна част от покупката на имот да се покрива с кредит, за да може купувачът да инвестира спестените си пари в друго, като ремонт, обзавеждане или в собствения бизнес. В момента обаче икономически по-разумното решение е да се вложи максимално голям процент собствени средства – така покупката ще излезе много по-изгодна на финала.

Сумата, която вземате на кредит - така наречената главница, e константна, а това, което на практика променя стойността на крайното ви вложение, е лихвата и съпътстващите такси, по-голямата част от които също се смятат на база на оставащата за погасяване главница. По тази причина от Кредит Център съветват, когато купувате имот с кредит и можете да си позволите по-голямо самоучастие, да го направите.
„Ако сделката ви е на стойност 40 000 евро и имате 10% самоучастие – т.е. 4 000 евро, главницата по кредита ви ще бъде 36 000 евро. При лихва от 7%, всеки месец вие ще плащате тази лихва върху тези 36 000 евро или за срок 25 години на кредита ще се платят лихви в размер на 78 883 лева”, пояснява Тошев. „Ако обаче самоучастието ви е 30% или 12 000 евро, вие отново ще плащате 7% лихва, но върху главница от 28 000 евро, което на практика прави крайната стойност на плaтената лихва 61 350 лева”, разказва още Тошев.
През месец май средният размер на изтеглените кредити остана почти без промяна спрямо април – 31 212 евро. Тенденцията левовите кредити да стават все по-популярни вече се превръща в трайно явление, което набра още по-голяма скорост през изтеклия месец. Над 30% от изтеглените ипотечни заеми през май са в българска валута, сочат данните.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161