EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Има ли България и шистов нефт?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има ли България и шистов нефт?

mail10:00 | 28.06.2012прегледи 1297 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Шистовият нефт е алтернатива на шистовия газ. Според Алекс Алексиев, председател на Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион в САЩ, все повече се работи за проучване и добив на шистов нефт. В момента страната дневно произвежда по 5 млн. барела нефт, но с нарастването на добива от шистов нефт те ще достигнат 10 млн. барела, каквито са дневните добиви на Русия и Саудитска Арабия. Затова и България трябва да проучи има ли такива ресурси, за да не изостава от тази важна еволюция, която предстои, категоричен бе Алексиев.

Сърбия търси консултант, който да разработва потенциалните й залежи от шистов нефт, стана ясно в началото на годината. Сондажите ще са в участък в басейна “Алексинац“ в Югоизточна Сърбия. Страната се надява да добива по около 500 000 – 600 000 т. петрол от шистовата формация, като по този начин да замени част от годишния си внос петрол от 1,8-2,7 млн. т.
Нефтените шисти първоначално ще бъдат добивани по открит способ, а по-късно и с подземни шахти. Необходимите инвестиции не трябва да надхвърлят $1 млрд.

Нефтът от битумни шисти в Йордания също набира скорост. Много инвеститори проявяват интерес към добива на енергия от скалните слоеве. Вносът на петрол за страната е равен почти на 20% от БВП, а Националната енергийна стратегия на Йордания предвижда до 2020 година делът на шистовия нефт да осигури 14% от енергийния баланс на страната.

Шистовият нефт може да е заместител на конвенционалния, но добивът му е по-скъп и е свързан с рискове за околната среда. Шистовият нефт се добива от битуминозните (нефтени) шисти с богати на въглеводороди дребнозърнести седиментни скали. Те съдържат кероген, твърда смес от органични съединения, от които може да се добиват течни въглеводороди, наричани шистов нефт. Залежи на битуминозни шисти има в много части на света, като общият им обем се оценява на 2,8-3,3 трилиона барела използваем нефт. Добивът се осъществява, като шистите се нагряват до определена температура и от получените пари се отделя нефтът. Битуминозните шисти могат да се изгарят и без обработка като нискокачествено гориво за ТЕЦ, да се използват като суровина в химическата промишленост и строителните материали. Естония, Китай, Бразилия, Германия и Русия напредват много в този сектор.

Шистовият газ по-реален
България засега има все още непотвърден потенциал за добиване на шистов газ, това коментираха експерти от индустрията по време на конференцията „Проучване и производство на нефт и газ – новата технологична граница”. Според Авийзър Тъкър от Тексаския университет това не означава, че шистовата индустрия ще превърне България в „Катар на Балканите”. С разработването на шистовите находища обаче ще се увеличили местния добив и това ще помогне за намаляване на цената на газа, обясни Такър.

Според експертите като цяло проучванията за шистов газ в Европа не са достатъчни, за да покажат има ли възможност да се намали енергийната зависимост на Стария континент от Русия. Затова е необходимо Европа да усъвършенства енергийното си законодателство, да подготви единна нормативна рамка не само за регулиране на сондажите за шистов газ, а и за целия енергиен сектор, да засили либерализацията на енергийния пазар.

Павел Поправа от Института за енергийни изследвания в Полша коментира, че в момента цената на газа в страната му е 6 пъти по-висока от тази в САЩ. Огромната разлика въздейства върху енергийния пазар. „Имаше намаляване на цените през 2008 и 2009 г. , но това което се случва сега с шистовия газ в Австралия и Аржентина ясно показва, че тези страни ще бъдат бъдещите доставчици и износители, затова можем да очакваме много евтин газ за нашите пазари”, посочи Поправа.

В момента САЩ използват шистов и компресиран газ, като 50% от синьото гориво е добито в Щатите, обясни Поправа. По последни данни страната е спряла да внасят газ и след няколко години ще започне да го експортира. Евтиният газ стимулира различни индустрии. Експертът твърди, че всеки 1 милион долара инвестирани в шистовата индустрия откриват 14 нови работни места, така че в сектора се очакват 14 хиляди нови работни места. За да успее този сектор в ЕС, сондажите трябва да се правят с добри технологии, каквито имат американските компании.

Прогнозите
Според Алекс Алексиев възможно е САЩ да изпреварят Саудитска Арабия и Русия в производството на нефт. „При неконвенционалния газ и особено при шистовия, е важно да се знае, че се получават т.нар. газови течности като пропан-бутан, етан и т.н. които са важни, защото се продават за барел на цените на нефта, уточни експертът.
Най-голям потенциал за находища на неконвенционален газ в света има в Китай, Мексико, Австралия, САЩ и Русия, Аржентина. В Щатите според данни на Международната агенция по енергетика има над 100 хиляди неконвенционални кладенци и повече от 1 млн. извършени фракинг процедури. Към тях се прибавят около 5000 нови кладенци всяка година.
В момента с най-голяма скорост се увеличава добивът на шистов газ. За разлика от него добивът на неконвенционалния газ - например въглищният, метанът, както и конвенционалният стоят на едно същото ниво или намаляват. Сега шистовият газ достига 30% от добива на газ, през 2035 г. вероятно ще бъде 50%. От социална гледна точка в Америка хората плащат за газ 50% от това, което плащаха през 2008 г. Така всяко семейство пести годишно 2000 долара, обясни Алексиев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164