EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Има доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

mail11:05 | 21.07.2023прегледи 1054 коментарикоментари 0


Доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" не са прекратени, договорът с "Росатом" изтича през 2025 г., каза енергийният министър Румен Радев в отговор на въпрос на Драгомир Стойнев от БСП относно доставките на ядрено гориво за атомната централа. По думите на министъра пети и шести блок са подсигурени със свежо ядрено гориво.

"За лицензиране на неруско ядрено гориво е подписан договор с "Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric) за пети блок на АЕЦ "Козлодуй", чието ядрено гориво ще започне да бъде използвано през април 2024 г., но при условие, че дотогава има издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране", каза Радев.

Според Стойнев липсата на разрешение от Агенцията за ядрено регулиране е смехотворно, но "хубавото е, че все пак имаме сключен договор с "Росатом".

"Господин министър, първо Вие сте човекът, който трябва да каже - тези реактори ни трябват, а не да се оставяте на Народното събрание да Ви диктува да продаваме ядрените реактори на украинците, и второ – нека подписваме договори с "Уестингхаус електрик", след като имаме разрешение от Агенцията за ядрено регулиране за тяхното ядрено гориво, защото обратното,  което се случва, е безумие", настоя Стойнев. Министър Радев отказа да ползва дуплика по темата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg