EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономическото възстановяване започва?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическото възстановяване започва?

mail17:30 | 08.04.2013прегледи 695 коментарикоментари 0


Икономическо възстановяване през втората половина на тази година очакват анализаторите на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ). „Икономическата активност в Европа и САЩ остава слаба. Въпреки че, водещите индикатори като индексите ISM и ifo, продължават да показват подобряващ се сентимент сред компаниите, възстановяването трябва да бъде потвърдено и от солидни факти като нови поръчки.”, коментира Петер Брециншек, директор на Райфайзен Рисърч. Все пак, той изразява увереност – още преди първото полугодие, нетният износ би трябвало да даде първите знаци за икономически растеж и значително да стимулира инвестициите.

Стабилният трудов пазар и доброто развитие по отношение на доходите за работещите в страните от ядрото на Еврозоната около Германия, представляват допълнителен аргумент, водещ до възходяща тенденция при индивидуалното потребление. “Спадът на инфлацията през 2013 г. ще благоприятства увеличението на реалните доходи. Все пак, ефектът от доходите се очаква да започне да оказва влияние от 2014 г. На пръв поглед, прогнозата за БВП на Еврозоната за тази година изглежда недобра, като очакванията са за спад от 0.1% поради по-предпазливите очаквания за първото полугодие. Като цяло, общата тенденция за идните 12-18 месеца е възходяща. Разликите в икономическата активност вътре в самата Еврозона се очаква да продължат сравнително дълго. Бюджетните ограничения в САЩ, които започнаха да се осъществяват през март, съответстват на очакванията на Райфайзен Рисърч за ръст на БВП от 1.5% през 2013 г.

Глобалната ликвидност благоприятства инвестиционния климат

Значителните ръстове на цените на акциите през първите няколко месеца на 2013 г. доведоха до достигането на стари върхове, а дори и до надхвърлянето им при някои от индексите. Глобалната ликвидност благоприятства инвестиционния климат заедно с очакванията за икономическо възстановяване през второто полугодие. Докато водещите индикатори не отчетат нов спад както през 2012 г., позитивното развитие на цените ще продължи. Премиите по корпоративните облигации също би трябвало да останат на исторически ниски нива. Рискови фактори остават формиране на правителство в Италия, бъдещето на бизнес модела в Кипър и съпротивата за напредък на реформите във Франция.

Развитие на съотношението евро/долар

От началото на годината движенията в двойката евро/долар бяха предопределени от дълговата криза в страните от Еврозоната. “Бързото сформиране на жизнеспособно правителство ще доведе до ново намаляване на риска на пазарите. В резултат на това, рисковият диференциал би трябвало отново да се стесни. В такъв случай, еврото бързо би се покачило до нива от 1.35 спрямо долара. Остава рискът обаче, да не бъде постигнато споразумение за жизнеспособно правителство в Италия”, сочи анализът на Райфайзен Рисърч за второто тримесечие на 2013 г.

Европейските акции с по-добър потенциал за възвращаемост в дългосрочна перспектива

Ако се погледне индекса S&P 500, може да се забележи, че фазите на растеж, при които е регистриран нов връх, исторически продължават средно малко по-малко от 5 години, като стойностите се повишават средно със забележителните 155%. Настоящата тенденция на растеж започна приблизително точно преди 4 години и бе постигнат ръст от около 130%. Тези наблюдения потвърждават, че американският пазар на акции достигна началото на зрялата си фаза. Европейският пазар на ценни книжа бе свидетел на смесени развития, главно поради спадовете на корпоративните резултати в периферните страни и голямата тежест на финансовия сектор. “На фона на постоянно добрите финансови условия и застоя на трудовия пазар, тенденцията за растеж на приходите не се очаква да приключи в близко бъдеще”, коментира Хелге Рехбергер, който оглавява звеното за анализ на капиталовите пазари. “Настоящите относително високи маржове в САЩ предполагат значително по-нисък от средното ръст на приходите в дългосрочен план. В Европа, очакванията в това отношение са по-добри, имайки предвид по-ниските стартови нива и потенциала за икономическо възстановяване “.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046