EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономическият растеж на ЕС се забавя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическият растеж на ЕС се забавя

mail13:12 | 11.09.2023прегледи 489 коментарикоментари 0


Икономиките на страните от Европейския съюз продължават да нарастват, но ръстът им се забавя, се казва в междинната лятна прогноза за 2023 г. на Европейската комисия, предаде БТА.

Прогнозата за икономическия растеж и на ЕС, и на еврозоната в частност се понижава до 0,8 на сто през тази година. В пролетната си прогноза Еврокомисията предвиждаше ръст на икономиката на Евросъюза с 1 на сто през тази година, а на страните от валутния съюз с 1,1 на сто.

Европейската комисия понижава и прогнозата си за икономическия ръст през 2024 г. на Евросъюза (от 1,7 на сто на 1,4 на сто), както и на еврозоната (от 1,6 на сто на 1,3 на сто).

Еврокомисията предвижда реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на Германия да се свие с -0,4 на сто през 2023 г., докато в пролетната си прогноза прогнозираше малък ръст от 0,2 на сто. Европейската комисия намалява и очакванията си за ръста на германския БВП през 2024 г. до 1,1 на сто при 1,4 при пролетната си прогноза.

В междинната си лятна прогноза ЕК повишава очакванията си за ръста на БВП на Франция през тази година до 1 на сто при 0,7 на сто при пролетната си прогноза. Тя обаче понижава прогнозата си за френския брутен вътрешен продукт през 2024 г. до ръст от 1,2 на сто при 1,4 на сто през пролетта.

Европейската комисия представя своите междинни прогнози и за още четири страни от ЕС - Испания, Италия, Нидерландия и Полша.

Еврокомисията очаква инфлацията да продължи да се понижава през разглеждания период.

Инфлацията в Европейския съюз, която отразява изменението на Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), се прогнозира, че ще достигне годишно ниво от 6,5 на сто през 2023 г. (6,7 на сто при пролетната прогноза) и 3,2 на сто през 2024 г. (3,1 на сто при пролетната прогноза).

За еврозоната ЕК очаква равнище на инфлацията от 5,6 на сто през тази година (5,8 на сто при пролетната прогноза) и 2,9 на сто през 2024 г. (2,8 на сто при пролетната прогноза).

Най-новите данни сочат, че икономическата активност в ЕС се е забавила през първата половина на 2023 г. на фона на сериозните сътресения, през които премина Евросъюза.

Отслабването на търсенето в ЕС показва, че високите и все още нарастващи потребителски цени на повечето стоки и услуги оказват по-негативен ефект върху потреблението, отколкото се предвиждаше в пролетните прогнози.

Това се случва въпреки понижаващите се цени на енергийните продукти и изключително силния пазар на труда, който се характеризира с рекордно ниски нива на безработица, продължаващо разширяване на заетостта и повишаване на заплатите, посочва ЕК.

Същевременно рязкото забавяне при търсенето на банкови кредити, които да бъдат инвестирани в развитието на икономиката, показва, че повишаването на лихвените проценти оказва въздействие върху икономическото развитие на ЕС. Данните от последните проучвания сочат, че през лятото икономическата активност се забавя на фона на продължаващ спад в промишлеността и отслабващ ръст на сектора на услугите, въпреки силния туристически сезон в редица европейския страни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg