EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Икономически печат: Пълните печалби на чуждите компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономически печат: Пълните печалби на чуждите компании

mail10:20 | 10.10.2016прегледи 1200 коментарикоментари 0


Икономическият печат днес: 24 часа

НАП вади на светло пълните печалби на чуждите компании

От 4 юли 2017 г. всички мултинационални компании с дейност у нас ще са задължени да подават на НАП пълна информация за разпределението на приходите, печалбите, активите и данъците. Това предлагат експертите на финансовия министър Владислав Горанов с промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс (ДОПК). Целта е да не се прехвърля печалбата към други държави, които са с по-благоприятен данъчен режим. По този начин чуждите компании трябва да внасят справедлив дял от данъците си у нас, гласят мотивите. Колко обаче ще е този дял не е записано в поправките.

Планът е всяка такава компания да се обозначи пред НАП какъв е статутът й в международната група - дали е дъщерна, клон, смесена и т.н. Ако не са местни за България дружества, НАП ще подава информацията на всяка държава, в която има фирми от групата. Така ще се легализира пълният размер на печалбата за данъчни цели и ще се контролира нейното разпределение и плащане във всяка от страните.

Проектът на финансовото министерство предвижда т.нар. отчет по държави да се подава, когато консолидираните приходи в цялата група са над 100 млн. лв. за предишната данъчна година.

Плащаш само с карта - пестиш до 500 лв. данък

От 2018 г. декларациите в НАП ще са онлайн Всеки, който има облагаеми доходи през 2016 г., от догодина може да спести от дължимия данък 1%, но не повече от 500 лв. Условието обаче е да получава заплатата и хонорарите си по банков път и минимум 80% от плащанията, които извършва, да са картови преводи. Финансовото министерство предлага бонусът да бъде записан в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Мотивите - да се стимулират хората към безкасови плащания, което допълнително ще помогне за по-точно отчитане на оборотите на търговците, ще намалят плащанията "под масата". Годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица ще се подават само онлайн от 2018 г., предвижда още проектът. Това означава, че изискването ще се отнася за доходите, придобити през 2017 г. За да се подаде през интернет данъчният документ, вече няма да се изисква електронен подпис, а само персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно срещу лична карта в офис на НАП.

Целта на тези предложения е да се намалят административните разходи - за въвеждане на данни от хартиените декларации, разходи за тяхното отпечатване, което пък ще освободи ресурс, който да се насочи към извършването на други дейности", мотивират се от финансовото министерство. Като положителен ефект от финансите посочват, че онлайн декларирането намалява грешките в данъчните декларации, което спестява време и на данъчни, и на данъкоплатци.

До 2019 г. данъчната отстъпка от 5% за подаване на формуляри онлайн се запазва

От 2017 г. обаче пред спестената с него сума се поставя летва от максимум 1000 лв. Аргументът - данни на финансовото министерство показвали, че чрез него в момента определени лица си спестявали значителни суми. Промени ще има и в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

От 2017 г. суми на ръка само до 5000 лв., вместо сегашните 10 000 лв., предлагат от финансите. Те обясняват поправката с наложилата се практика в ЕС, където прагът за плащания в брой е в диапазона от 2000 до 3000 евро. Паричните и предметните печалби от игри, които не са хазарт, но са на случаен принцип, от 2017 г. вече ще се облагат. Изключение ще има само за ученическите награди от олимпиади и конкурси.

Финансовото министерство може да преразгледа искането да се декларират данъците на починалите близки при самоосигуряващите се лица, каквото предложение има в момента. Замисълът на това предложение е да се спази принципът- наследяваш активи, но наследяваш и пасиви. Това съобщи миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов след заседание на съвета за тристранно сътрудничестно.

Идеята предизвика разпалени дискусии. Социалните партньори принципно не възразиха срещу необходимостта от плащането на задълженията, но поставиха въпроса за установяването им от страна на близките на починалия.

Проблем с установяването и декларирането на доходите на починал близък има основно в случаите, когато той е бил самоосигуряващ се, или едноличен търговец, обясни финансовият министър.

Примерно един едноличен търговец, независимо от това, че предприятието му загива заедно с него, съвкупността от фактически отношения и от имущество и доходи, които той е формирал за определен период, продължава да съществува. Имало много казуси, при които данъчната администрация, при липса на регламент в законодателството, се налага да извършва една доста по-сложна процедура на ревизии, за да установи съответните задължения, една доста по-ангажираща наследниците процедура.

Все пак решението не е окончателно, заяви министър Горанов. Водени сме от това, че го правим, за да въведем някакъв ред и регламент, можем да го преразгледаме още следващата седмица. Работодателите и синдикатите поискаха да остане още няколко години възможността за декларирането на данъците на хартия. Според предложените текстове за бизнеса, тя ще трябва да отпадне от догодина, а за гражданите през 2018 година. С това също така ще отпаднат и облекченията за интернет декларирането, което по никакъв начин не трябва да се допуска, защото е стимул за коректните данъкоплатци, заяви Добрин Иванов от асоциацията на индустриалния капитал.

Ако данъците бъдат декларирани и платени до 31 януари да се ползва тази отстъпка, която е предвидена в сегашния закон. От синдикатите допълниха, че 40% от българите нямат достъп до интернет, затова е необходим по-дълъг преходен период за пълното отпадане на онлайн декларациите.

Освен това ще трябва да има още стимули за семействата, смята Тончо Томев от КНСБ. В сегашното си състояние тези облекчения, които се ползват за деца, дават ефект между 20 и 60 лева на година, което е крайно недостатъчно. Социалните партньори също така изразиха опасения, че ако се въведе данъчно облекчение за безкасовите плащания, това ще стимулира сивата икономика.

 


Тагове: печат, печалби
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg