EUR 1.9558
USD 1.7453
CHF 1.8655
GBP 2.3302
CNY 2.7316
you tube
mobile version

Икономическа България: Факти & цифри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическа България: Факти & цифри

mail17:10 | 07.08.2019прегледи 1418 коментарикоментари 0


Страната ни има много добри конкурентни позиции в целия свят по ниски данъци, състояние на 4G мрежата и като локация, привличаща фирми от аутсорсинга, което ни нарежда сред първите 10 държави в глобален план. Данните са поместени в десетото издание на икономическата брошура на Българската търговско промишлена палата (БТТП) “Bulgaria in figures”.

В нея синтезирано е представена най-важната икономическа информация за България, както и класирането ѝ по различни международни индекси. От 26 международни класации, разгледани в брошурата, в 16 страната ни е подобрила позициите си, в 8 е влошила заеманите места, а в други е запазила същото положение.

„Оценката на външните фактори е много важна, защото на най-престижните класации всички инвеститори имат доверие, а това не е за подценяване“, отбеляза председателят на БТПП Цветан Симеонов при представянето за брошурата.

Той отбеляза, че най-притеснителната класация в нея е тази на Световната банка за правене на бизнес (Doing business 2019), където падаме с 9 позиции надолу и от 50-то място отиваме на 59-то. „Това е сигнал към управляващите, че нашите призиви за подобряване на икономическата среда в България не са безпочвени“, подчерта Симеонов. Според него е нужно да работим за облекчаване на бизнеса, защото е недопустимо страната ни да заема 147 място в света по „свързване с електричество“, а това е една от причините за ниското ни място в класацията за правене на бизнес. В доклада за 2019 г. губим места и по критерия „отваряне на фирма“, „плащане на данъци“ и „закриване на фирма“. От БТПП алармираха и за тромавата и нас процедура по несъстоятелност, които понякога продължават с години. „Закриването на фирми продължава да бъде дълъг и скъп процес“, каза още председателят на търговско-промишлената палата.

Държавата ни обаче има напредък по издаване на разрешения за строеж, както и по критериите „международна търговия“ и „защита на инвеститорите“.

България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода (Index Economic Freedom 2019), където според доклада на фондация „Херитидж“ минаваме с 10 места напред в света и заемаме 37 място. Подобрението е основно заради промените в регулацията за поучаване на кредити, отбелязват от БТПП.

Здравеопазването е друга сфера, където губим позициите си. Въпреки че у нас се говори за реформи, на практика липсват подобрения.

Назад в класациите минаваме и по отношение на пътната инфраструктура. От БТПП обръщат внимание, че е нужно страната ни да развива всички видове пътна свързаност, не само пътната мрежа, а за пример дават жп транспорта. При него в България се правят планове за влакове, които да се движат със 160 км./ч, при положение, че в Западна Европа тя е 250 км./ч, а в някои азиатски държави над 300 км./ч.

В класацията по върховенство на закона сме на 54-та позиция от 126 страни. Най-доброто ни представяне е по критериите „отворено управление“ и „прилагане на регулациите“, а най зле сме в „ограничения в дейността на правителството“ и „отсъствие на корупцията“. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg