EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Икономист": Защо атакуват български банки?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Икономист": Защо атакуват български банки?

mail11:10 | 02.07.2014прегледи 2053 коментарикоментари 0


Под заглавие "Защо са тези атаки срещу банките?" списание "Икономист" помества на сайта си статия, посветена на събитията в България през последните няколко седмици, довели до проблеми за някои банки.
Според изданието това е най-тежката от 17 години насам банкови криза в страната, измъчвана от "ширеща се корупция, слаба съдебна система и нестабилни правителства". Банковата криза се задълбочи заради политическата несигурност, констатира "Икономист" и изрежда събитията, довели до споразумението между партиите за предсрочни избори, както и събитията, предшестващи атаките срещу третата и четвъртата по значение банки в България - КТБ и ПИБ.
След описание на мерките на държавните институции за оздравяване на банковата система и разрешението на ЕК да бъде оказана държавна помощ на банките, "Икономист" цитира икономиста Георги Ангелов от Института за отворено общество в София, според когото причините за кризата не се крият в системата. По думите на Ангелов банковата система е стабилна - с висока ликвидност и с едно от най-високите в Европа съотношения на капитал към адекватност от около 20 на сто. По думите на българския експерт положението в България не е сравнимо с това в Кипър, където банките фалираха, а българският проблем идва извън банковата система. В кореспонденцията си от София
"Икономист" пише и за анонимните есемеси и разпространяването на слухове, предшествали струпването пред клоновете на ПИБ на опашки от хора, желаещи да си изтеглят влоговете.
Докато засега не е известно кой се крие зад атаката срещу ПИБ, атаката срещу КТБ има по-очевидни причини, отбелязва списанието. Според автора на материала причината е в публичния конфликт между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски - вторият обяви, че първият е поръчал убийството му, а първият се оплака, че е получавал есемеси със заплахи от втория. Смята се, че Пеевски е изградил своята семейна медийна империя чрез кредити от КТБ, пише "Икономист".
В заключение списанието посочва, че въпреки всичко това на 26 юни България е успяла да емитира облигации на стойност 1,49 милиарда евро, привличайки големия интерес на международните инвеститори.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg