EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиките на ЦИЕ изглежда се стабилизират

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиките на ЦИЕ изглежда се стабилизират

mail19:45 | 10.09.2009прегледи 543 коментарикоментари 0


Евентуално споразумение за финансиране на българската икономика с Международния валутен фонд (МВФ) би било по-скоро предпазно действие и няма да бъде отрицателен сигнал за чуждестранните инвеститори. Това заяви президентът на водещата австрийска банка Raiffeisen International Херберт Степич във Виена.                  
Привързването на българския лев към еврото е стабилизиращ, макар и не пряк фактор, за икономиката на страната ви, допълни Степич. Банкерът препоръча да се полагат повече усилия за привличането на чуждестранни инвестиции в промишлеността, инфраструктурни отрасли и секторите, които работят за износ.   
След стабилизирането на валутните курсове, чиито силни колебания допринесоха за изострянето на кризата, има основания да очаква положително развитие за финансовия сектор и икономиката като цяло, отбеляза Степич.
Със стабилизирането на лихвите банките започнаха да кредитират и това също е обнадеждаващ признак за нормализирането на конюнктурата, допълни Степич.                
На фона на продължаващата икономическа криза вече има признаци на стабилизиране на икономиките в Централна и Източна България, коментира Валтер Демел, старши анализатор на Raiffeizen Zentral bank, чийто екип отговаря положително на един от обсъжданите въпроси "Можем  ли да продължим да вярваме в успеха на централно- източноевропейския модел?"    
Промишленото производство в района изглежда вече достигна крайната точка на спада си, след като полската, чешката и словашката икономика отчетоха растеж за второто тримесечие. Въпреки това не са отминали рисковете за съживяването като основните сред тях са увеличаването на безработицата, продължаващата банкова консолидация и категоричното завръщане на чуждестранните инвеститори в района.
За България очакванията са икономиката ни да се възстанови през 2010 с растеж от 1 процента.                  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg