EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиките на Испания и Германия ↑↓

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиките на Испания и Германия ↑↓

mail14:04 | 20.09.2023прегледи 568 коментарикоментари 0


Икономиката на Испания се е възстановила от шока, причинен от пандемията от КОВИД-19, повече, отколкото сочеха по-рано оценки на испанската статистика. Според най-новите, преразгледани нагоре данни на Националния статистически институт (INE), брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания се е повишил с 6,4 на сто през 2021 г., както и с 5,8 на сто през 2022 г., при първоначално отчетените за всяка от двете години 5,5 на сто годишен ръст, предаде Блумбърг.

Новите данни показват, че испанската икономика се е върнала към нивата си отпреди пандемията още през 2022 г., вместо в средата на 2023 г., както се смяташе по-рано.

В отделно изявление министерството на икономиката съобщи, че в резултат на ревизията испанското правителството намалява прогнозата си за настоящата година за съотношението дълг/БВП до по-малко от 110 процента. По-рано властите оценяваха, че испанските държавни дългове ще достигнат 111,9 процента от икономическия продукт на страната. 

Още от 2021 г. някои икономисти поставят под съмнение точността на икономическите данни на испанската статистика, след поредица от разочароващи икономически цифри, контрастиращи на процъфтяващия пазар на труда и почти рекордни данъчни приходи. Миналата година ръководителят на Националния статистически институт на Испания се оттегли след различия между агенцията и правителството относно изчисляването на ключови икономически данни.

На подобна възходяща ревизия бяха подложени и икономически данни от Обединеното кралство, което подчертава затрудненията на статистическите служители да отчитат икономическата активност след пандемията.

Състоянието на германската икономика ще се влоши през следващите месеци, най-вече поради ограничаването на потребителското търсене и спада на промишленото производство. Това посочва в месечния си доклад германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank), публикуван днес и цитиран от ДПА.

"Германската икономика вероятно ще се свие донякъде през третото тримесечие на 2023 г.", отбелязва Бундесбанк.

Централната банка посочва още, че възстановяването на нивото на потребителските разходи вероятно ще се забави на фона на високата инфлация. 

По-рано този месец федералната статистическа служба "Дестатис" съобщи, че инфлацията в Германия през август се е понижила леко на годишна база, с 0,1 на сто, спрямо юли. 

"На фона на стабилния ръст на заплатите, в средносрочен план инфлацията вероятно ще се задържи на нива, които са значително над 1 на сто", се посочва в доклада на Бундесбанк. В него се казва, че германската индустрия е подложена на натиск поради значително по-високите цени на енергийните продукти и на суровините. 

"В допълнение към свиването на потребителските разходи, задълбочаващият се спад на промишленото производство също потиска икономическия растеж (на Германия - бел.ред.)", се казва в доклада на централната банка, базирана във Франкфурт./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg