EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Икономиката расте + 219 хил. нови работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката расте + 219 хил. нови работни места

mail07:18 | 26.11.2015прегледи 7524 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Реалният ръст на БВП на България за тази година ще бъде 2.8% , през през 2016 година той ще стигне 3%. Това ще бъде съпроводено с известно подобряване на структурата на растежа на БВП. Компонентите на вътрешното търсене ще имат все по-голяма роля за растежа, който доскоро почти изцяло разчиташе на износа на стоки и услуги. Това посочи в анализ на Уникрединт Булбанк нейният главен икономист Кристофор Павлов на банков форум.

Външната среда също ще продължи да бъде благоприятна и през 2016 г. Сред факторите за това са продължаващото разхлабване на монетарните условия в еврозоната и по-високият икономически растеж в развитите икономики и най-вече тези от ЕС, които са едни от най-важните експортни пазари за българското стопанство. Очакванията са износът да нарасне с нови 3.4% в реално изражение през 2016 година.

„Инвестициите в страната са на път да отбележат ръст от 4% през 2016 г., като спадът в капиталовите разходи на правителството почти изцяло ще бъде компенсиран от увеличаване на тези на частния сектор“, каза още Кристофор Павлов.

Освен благоприятната външна среда развитието на българската икономика през 2015 година се дължи според Павлов и на  по-добрата стопанска политика на правителството, което се изразява в три елементаа: по-доброто усвояване на средствата от европейските фондове, високата данъчна събираемост, ръст на капиталовите разходи.

Икономистът прогнозира, че през тази година делът на капиталовите разходи ще достигне 7,3%, което ще бъде най-високата им стойност от началото на прехода. Той оцени като положително намерението на правителството да не преследва агресивно свиване на дефицита и се фокусира върху подобряване на събираемостта на приходите и задържане на разходите.

Според Павлов ПЧИ през 2015 г. са на път да отбележат най-високото си ниво за последните шест години. Банката очаква повишение от 4% на годишна база.

Капиталовите разходи, усвояването на европейски средства, увеличаването на заетостта, ръст на индивидуалното потребление и на износа ще са основните фактори, които ще способстват за по-силен ръст на българската икономика тази и следващата година.

 

През 2015 г. в националното стопанство ще бъдат създадени 45 хил. работни места, най-голям принос за които имат секторите с най-високи средни работни заплати – IT, комуникации и бизнес услуги, след като през 2014 г. бяха разкрити 46 хил. нови работни места, отбелязва Павлов, но има огромен неизползван потенциал на пазара на труда. Ето какво се отбелязва икономистът още в в анализа си:

"Ако приемем, че естественото ниво на безработица в България е 6% - тоест, ако приемем, че минималното ниво на безработица, което икономиката може да поддържа устойчиво в дългосрочен план без да се стигне до прегряване на икономиката, надигане на инфлацията и формирането на нови балони - това означава, че има още 219 хиляди работни места, които могат да бъдат добавени към съществуващия брой заети без рискове за макроикономическата стабилност.

Но случващото се на пазара на труда ясно сочи, че икономиката продължава да функционира под пълния си капацитет като остават значителни неизползвани ресурси.

- Ако тези 219 хиляди души останат без работа твърде дълго, емиграцията ще получи допълнителен тласък, изостряйки още повече негативните последици за българското стопанство от бързото застаряване на населението.

- Може би най-важното обаче е, че ако българското стопанство продължи да създава работни места с темповете, наблюдавани до сега, тоест около 45 хиляди годишно, ще бъдат необходими още почти 5 г., за да може икономиката да се върне към пълна заетост.   

- Това също така означава, че въпреки ускоряването на растежа до около 3% годишно, което без съмнение е сериозен успех, особено като се сетим къде беше икономиката една година по-рано, наблюдаваните в момента темпове на ръст на БВП не са достатъчни, за да се постигне бързо и безболезнено възстановяване на заетостта и следователно са нужни допълнителни мерки за ускоряване на растежа."

Индивидуалното потребление ще бъде с основен принос за ускоряването на растежа през следващата година, отбелязва още анализът и посочва:

- Положителните ефекти от по-ниските цени на енергията ще продължат да се просмукват към българската икономика и през първата половина на 2016 г., но ще започнат да отшумяват към края на годината.

- Фискалната политика ще остане неутрална по отношение на растежа на БВП през следващите две години.

- Домакинствата ще са готови, както на скромно увеличение на кредита, така и да използват част от спестявания си, за да финансират по-големи потребителски разходи през следващите две години.

- Основната причина за възстановяването на потребителските разходи е, че домакинствата изглеждат все по-малко несигурни за работните си места.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg