EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката през Q4 2016 + акценти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката през Q4 2016 + акценти

mail12:09 | 24.03.2017прегледи 1690 коментарикоментари 0


Каква е икономиката на страната през четвъртото тримесечие на 2016 година. Ето акцентите, които се посочват от "Икономическия и финансов наблюдател" на Българска банка за развитие.

- Българската икономика запазва относително висок икономически растеж, близък до този, регистриран през 2015 и предишните тримесечия на 2016 г.

- Основни фактори за растежа са външното търсене и крайното потребление, като нетният износ допринася за около три четвърти от общия растеж.

- По икономически сектори най-голямо значение за растежа имат услугите, като през втората половина на годината преработващата промишленост възвръща високия ръст на своята брутна добавена стойност.

- Единствено строителството не успява да преодолее трудностите в развитието си и остава на около 80% от нивото си за 2010 г.

- Данните за развитието на пазара на труда отново са положителни, като нивото на безработица намалява до 6,7%. Все по-силно се проявява обаче проблемът с намирането на допълнителна квалифицирана работна сила. За първи път през последните години през втората половина на 2016 г. броят на заетите намалява на годишна база. Средната работна заплата за четвъртото тримесечие на 2016 г. е 990 лева, което представлява номинален годишен ръст от 8,1%. Все по-важен фактор за динамиката на работната заплата в страната представлява високото търсене на работна сила.

- Текущата сметка продължава да реализира висок излишък (3,9% от БВП), като основен фактор за това е подобряването на търговското салдо в сравнение с предходната година.

- В края на 2016 г. българската икономика регистрира положителна инфлация за първи път от 2012 г. насам в размер на 0,1%. Групите, които допринасят за положителната инфлация (към края на периода), са хранителни стоки и обществено хранене, докато услугите и нехранителните стоки все още имат дефлационен принос към динамиката на общия ИПЦ.

- За първи път от 2008 г. насам консолидираната фискална програма (КФП) приключва годината с излишък, който е в размер на 1472,5 млн. лв. (1,6% от БВП). Преизпълнението на плана за ДБ в частта му за бюджетното салдо се дължи както на по-високите реализирани приходи в сравнение с предварително заложеното (приходите по всички видове данъци вървят над предварително планираното), така и на по-ниското усвояване на разходите в сравнение с плана.

- Банковата система в страната се запазва стабилна, с висока ликвидност и рентабилност.

- През четвъртото тримесечие се наблюдава нарастване на обема на кредитите към нефинансови предприятия (с 92,9 млн. лв. спрямо края на септември) и домакинства (със 101,5 млн. лв.), но кредитният ръст все още се запазва нисък. Ограничаващи фактори остават несигурната икономическа среда, ниската инвестиционна активност от страна на българските и чуждите предприемачи, както и въвеждането на нов, по-консервативен подход при оценката на финансовите активи и начина на тяхната обезценка.

- Делът на необслужваните кредити с просрочие над 90 дни към края на декември е 12,8% от всички кредити (без тези за банки). Макар и да намалява, той все още се запазва относително висок.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153