EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката - без рискове към юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката - без рискове към юни

mail06:30 | 23.07.2013прегледи 613 коментарикоментари 0


„Краткосрочната бизнес статистика отчете благоприятно развитие през април, след като всичките й компоненти преминаха на положителна територия. Единствено бизнес климатът регистрира известно влошаване през юни спрямо предходния месец, въпреки това обаче анкетираните посочват подобрение на настоящата бизнес ситуацията в индустрията.” Това се посочва в редовен анализ "Текущо икономическо развитие на България, юни 2013 година", публикуван от Министерство на финансите.
Какво още отбелязват експертите?
Нивото на регистрирана безработица продължи да се понижава до 10.7% през юни. Потребителските цени останаха практически без промяна през май, а годишната ХИПЦ инфлация се повиши слабо до 1%.
Общият платежен баланс бе положителен през април, а принос за това имаха както текущата, така и финансовата сметка. Текущата сметка от своя страна отчете положително салдо за втори пореден месец основно в резултат на подобрението на търговския баланс. Излишъкът по КФП бе 0.1% от БВП на касова основа за първите пет месеца на годината. Бюджетното салдо бе под нивото си спрямо година по-рано, а влияние за това имаше както повишението на разходите, така и по-бавният растеж на приходите.
Международната рейтингова агенция „Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута на „BBB-“ и дългосрочния рейтинг в местна валута на „BBB“. Перспективата и на двата показателя е стабилна. Рейтингът отразява ниското ниво на държавен дълг, което поставя страната на второ място по най-ниско ниво на този показател сред държавите-членки на ЕС и е много под средното за страните с подобен рейтинг. Стабилната перспектива от своя страна отразява оценката на Агенцията, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са добре балансирани към момента. Въпреки това евентуално осезаемо влошаване на перспективите за растеж на икономиката и фискалното управление на страната биха довели до негативна преоценка на рейтинга, докато провеждането на основните структурни реформи, които да направят по-силен и устойчив икономическия растеж на страната, би довело до положителна промяна на кредитния рейтинг в средносрочен план.
Текущото издание на Месечния обзор на българската икономика е изготвен със статистически данни публикувани до 5 юли 2013 г. Повече от анализа може да се види на страницата на МФ.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg