EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Източна Европа-Русия: Зависимостта в цифри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Източна Европа-Русия: Зависимостта в цифри

mail06:15 | 26.03.2014прегледи 1518 коментарикоментари 0


Много от източноевропейските страни членки на ЕС ще се противопоставят на мерки за налагане на мащабни санкции срещу Русия заради интервенцията й в Крим най-вече защото собствените им икономики могат да пострадат, информира Ройтерс. Агенцията предлага данни за това как някои бивши комунистически държави са икономически обвързани с Русия.

БЪЛГАРИЯ

Вносът от Русия представлява 18,5% от общия внос на България миналата година или около $6,6 млрд. Русия е най-големият източник на вносни продукти за България, основно енергия. България получава около 90% от природния си газ от руската компания Газпром. Единствената й петролна рафинерия, контролирана от руската компания Лукойл, работи с руски петрол, а единствената й атомна централа, осигуряваща над 40% от електроенергията, има два 1000-мегаватови реактора съветско производство, работещи с руско ядрено гориво. Миналата година около 700 000 руски туристи са посетили България от общо 2,6 милиона чуждестранни туристи. Туризмът допринася за около 13% от годишни БВП на страната.

ЧЕХИЯ

През 2012 година, последната година, за която има данни, 66% от чешкия внос на природен газ е бил от Русия. Износът за Русия през 2013 година е бил на стойност $5,83 млрд. и 3,67% от общи износ. Вносът от Русия е достигнал $7,80 млрд. Най-голямото руско стоманодобивно предприятие Евраз има завод в Чехия. Консорциум с участието на руската компания Атомстройекспорт е сред кандидатите на търга за разширяване на АЕЦ Темелин. Руската компания ТВЕЛ доставя гориво на ядрените обекти на чешката енергийна компания ЧЕЗ (CEZ). През 2013 година руските туристи са били на второ място по брой в Чехия - 759 000, или 10,4% от общия брой на туристите.

УНГАРИЯ

Русия е най-големият търговски партньор на Унгария извън ЕС. Износът за Русия миналата година е достигнал €2,55 млрд. ($3.5 млрд.) от общо €81,7 млрд. унгарски износ. Унгария внася около 80% от потребявания газ от Русия. Правителството подписа с Росатом споразумение за разширяване на АЕЦ Пакш, която осигурява около 40% от електроенергията в страната.

ЛИТВА

Около една пета от литовския износ е за Русия, макар че голяма част е реекспорт. Промишлеността на страната почти изцяло зависи от руски енергийни ресурси.

ПОЛША

Русия осигурява 90% от вноса на петрол в Полша и над половината от природния газ. Русия е вторият търговски партньор на Полша с външнотърговски оборот за 2013 година, представляващ 8,8% от външната й търговия или $36 млрд.

РУМЪНИЯ

Румънският износ за Русия възлиза на €1,3 млрд. ($1.8 млрд.) за първите 11 месеца на 2013 година или 2,8% от общия износ. Вносът от Русия е бил за €2,1 млрд. от януари до ноември или 4,2% от общия внос. Румъния е много по-малко зависима от вноса на газ в сравнение с другите страни в региона. Румънските газови находища осигуряват около 80% от вътрешните нужди и президентът Траян Бъсеску казва, че ако Русия спре газовите си доставки, ефектът няма да бъде съществен.

СЛОВАКИЯ

Износът за Русия през 2013 година е бил за €2,55 млрд. ($3.5 млрд.) или 3,96% от общия износ. Вносът от Русия е достигнал €6,15 млрд. ($8.5 млрд.). Горивото за две ядрени електроцентрали се внася от Русия. Руската компания Росатом преговаря за участие в изграждането на нови ядрени обекти в Словакия. Страната зависи почти на 100% от руския газ и приходите в бюджета й зависят от таксите за пренос на руски газ през нейната територия.

СЛОВЕНИЯ

Словения е сред страните членки на ЕС с най-голям търговски излишък с Русия. Изнася стоки и услуги за около €1 млрд. годишно за Русия или около 4,6% от общия й износ. Русия е най-голям пазар за словенската фармацевтична компания Krka, която има свое предприятие в Русия и миналата година е продала продукция там за €300 млн. ($413.5 млрд.) - една четвърт от общите й продажби.

 

 

превод:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg