EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Източна Европа залага на ядрената енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Източна Европа залага на ядрената енергия

mail11:00 | 25.06.2010прегледи 537 коментарикоментари 0


Ядрената енергия отново е на мода, 24 часа след аварията в централата Чернобил в Украйна, най-лошият ядрен инцидент в историята, покрил региона с радиоактивна прах и забавил разпространението на ядрената енергия, отбелязва агенция Bloomberg.
Осем от десетте бивши комунистически държави в ЕС разчитат на по-безопасни технологии, за да намалят зависимостта си от руския природен газ. Противниците на ядрената енергия заявяват, че местните жители, които искат АЕЦ и заради перспективите за работни места, игнорират заплахите от екологични щети, изтичане на радиация, или справянето с отпадъците, както и огромната цена за строителството в момент, когато правителствата са принудени да режат от социалните помощи и разходите за администрация.
Освен Полша, балтийските страни Естония, Латвия и Литва иска да построят нова АЕЦ на мястото на закритата с влизането в ЕС през 2004 г. съветска централа „Игналина”.
По на юг Чехия и Словакия планират да разширят наличните им мощности.
България, която също затвори свои реактори срещу приемане в ЕС през 2007 г., се опитва да съживи ядрената си индустрия, а Румъния иска да изгради още два реактора в АЕЦ „Черна вода” близо до брега на Черно море.
Анализатори коментират, че заложените в сектора десетки милиарди долари може да помогнат за икономическия ръст на региона, където брутният вътрешен продукт на глава от населението възлиза на по-малко от половината от средното за 16-те страни от еврозоната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg