EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изрезките - част от колбасите или не

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изрезките - част от колбасите или не

mail09:10 | 26.08.2010прегледи 991 коментарикоментари 0


Изрезките от вносни колбаси не се влагат в български месни продукти, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Кирил Вътев пред агенция Фокус. Краищниците на саламите присъстват в българската търговска мрежа от много дълго време, подчерта той и допълни, че са на изключително дъмпингови цени, „с което убиват българското производство”.
„Тези колбаси се препакетират, защото (аз не знам), но очевидно пристигат в някакви големи разфасовки и у нас се пакетират в малки потребителски”, каза още той. Заради проблема с дъмпингови цени на тези продукти преди месец АМБ е поставила въпроса за техния контрол пред НВМС, но вероятно акцията „Дупетата” очевидно не е провокирана от това, смята Вътев.
„Ние не сме наясно как се контролират тези продукти. При положение, че те са събирани от най-различни колбаси, от най-различни предприятия, и са докарани тук, само защото са на някакви много ниски цени, имаме ли основание да сме сигурни в тяхното качество и безопасност – това бе въпросът на асоциацията преди няколко месеца, а именно как се контролира и как се прилага изискването за проследяемост на тези продукти”, обясни Вътев.
Според него изрезките не могат да се ползват за суровина за производството на други месни продукти. „Те са солени, с различни подправки са и не биха могли да се вкарат за преработка”, заяви той. По думите на Вътев е странно и защо тези продукти не се продават на пазарите в страните, от които идват, а се продават у нас.

Както е известно над 130 тона изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване бяха конфискувани при съвместна акция на органите на ГДБОП и ДВСК в  месопреработвателни предприятия и складове в цялата страна.

Акцията с кодовото название „Дупетата” е проведена в складове и предприятия в София, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Бургас, Първомай, Брестник и др.

По предварителни данни над 100 тона местни изрезки са заловени в Плевен,  над 25 тона – в Пазарджик, в Брестник – около 850 кг. , в София – около 850 кг. , в Първомай – около 1,5 тона. Тези количества са конфискувани и ще бъдат унищожени в екарисаж. „Некоректните предприятия ще бъдат санкционирани възможно най-строго, може да се стигне и до отнемане на лицензи и затваряне на някои от фирмите”, увери министър Найденов.

„Работихме по информацията, че у нас от страни от ЕС се внасят изрезки от колбаси, т.нар.  краищници, които са отпадъчен продукт и са предназначени за унищожаване, но недобросъвестни търговци ги преработват и ги пускат в българската търговска мрежа. С това излагат на риск здравето на хората”, поясни министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Той уточни, че на жаргон краищата на изрезките от колбаси се наричат „дупета” и затова акцията е кръстена така.
Акцията е свързана и с кампанията за налагане на стандарта за местни продукти „Стара планина”. „Целта е да бъде предотвратена всякаква злоупотреба и да не могат тези продукти да бъдат смилани и предлагани като местни”, посочи министърът. „Форсирахме тази акция, за да не може някои фирми да се възползват от еуфорията и повишеното търсене на месни продукти с въвеждането на новия стандарт”, добави той.  
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg