EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изплащат национални средства за десертно грозде

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изплащат национални средства за десертно грозде

mail12:00 | 05.07.2010прегледи 1961 коментарикоментари 0


В писмо на Главна дирекция „Земеделие и селски райони”, получено в МЗХ, генералният директор Жан-Люк Демарти потвърждава, че комисията не възразява да бъдат изплатени национални доплащания на площ за десертни видове лозя, съобщиха от министерството. През 2008 г. България получи одобрение от ЕК за изплащане на национални доплащания за площите, допустими за подпомагане по Системата за единно плащане на площ (СЕПП), с изключение на тези, заети с лозя, малини и ягоди за преработка, тютюн и постоянно затревените площи.
С националните доплащания на площ България допълва подпомагането, което производителите получават по СЕПП с цел изравняване на субсидиите на българските фермери с тези в старите държави-членки на ЕС. Още в края на миналата година България поиска с няколко писма до Комисията в площите, допустими за национални доплащания изрично да бъдат включени и площите, заети с десертни видове лозя, като това беше коментирано и при срещи на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с генералния директор Демарти.
Искането е направено, за да се осигури равнопоставеност по отношение производителите на десертно грозде у нас, тъй като те не се финансират по никоя от мерките в Националната програма по лозарство и винарство 2008-2013. С това писмо ЕК разрешава плащания за десертни сортове лозя по схемата за национално доплащане на площ, на база на направеното от България през 2008 година искане за прилагане на национални доплащания към директните плащания.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg