EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Износът печели от слабото евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Износът печели от слабото евро

mail09:45 | 18.05.2010прегледи 1045 коментарикоментари 0


Спадът на обменния курс на еврото няма единствено отрицателен ефект, тъй като помага на износа в момент, когато това е много важно, подчерта говорителят на Европейската комисия по икономическите въпроси Амадеу Алтафах и Тардио, цитиран от Франс прес.
"Ясно е, че по-слабото евро води до по-високи цени на енергията, така че сметката за енергийни суровини нараства и това се отразява на инфлацията, подчерта Алфатах.
Спадът на еврото прави по-висока цената на петрола, изчислявана в долари, отбелязва АФП.
В същото време говорителят подчерта, "че е  ясно също така, че по-слабото евро помага на износа в много важен момент", тъй като прави европейският износ по-конкурентен на световния пазар.
През последните години силно ориентираните към износ промишлени сектори като самолетостроенето по-скоро се оплакваха от прекалено силното евро, което им пречеше на световните пазари.
Еврото спадна до 1,2235 долара - най-ниското равнище от четири години, на фона на опасенията на инвеститорите, че дълговите проблеми в еврозоната могат да се отразят дълготрайно на подема в Европа.
Говорителят на ЕК подчерта също така, че Брюксел "не коментира всекидневните движения на еврото",  обаче "прави всичко необходимо, за да допринесе за засилване на
икономическото управление в Европа, по-специално в еврозоната и да се насърчат страните членки в усилията им за консолидиране на бюджетите им", добави той. 
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан коментира пред телевизия Евронюз, че европейците трябва да се възползват от сегашната криза и да променят модела на институциите си, за да усъвършенстват еврото, съобщи Франс прес.
"Ако искат Европа, която напредва, ако искат успешна еврозона", европейските ръководители "трябва да приключат започнатото с изглаждането и въвеждането на еврото", коментира Доминик Строс-Кан.
"Очаквам европейците да се възползват повече от кризата, за да променят модела и да обновят европейските институции, изтъкна Строс-Кан, като подчерта, че единната валута не разполага с "икономическа среда, която да я прави жизнеспособна в момент на
криза".
Той изрази увереност, че сегашната криза е "само гръцка криза" и че е сигурен, че Гърция ще я превъзмогне. Според него проблемът с растежа на Гърция е в липсата на
конкурентоспособност - т. е., че "произвежда по-скъпо блага и услуги, отколкото други страни". Затова трябва да се намалят заплатите, защото това е единственият им избор да продават произведеното от тях, при положение, че в други страни цените са по-ниски, уточни шефът на МВФ.
Строс-Кан оцени мерките за икономии на Испания и Португалия като много смели. Според него те започват да се изправят фронтално пред проблема.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg