EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Износ за $986 млн. България → САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Износ за $986 млн. България → САЩ

mail09:01 | 30.03.2020прегледи 7092 коментарикоментари 0


Чрез видео-конферентна връзка новото издание на доклада „Трансатлантическа икономика 2020“. То отново поставя ударение върху въздействието на продължаващата пандемия на COVID-19, която вече има отражение както върху европейските, така и върху американските икономики. Настоящата криза се наслагва в допълнение към съществуващите икономическа и политическа нестабилност, която на свой ред ще носи още предизвикателства пред най-големия световен пазар. Независимо от растящата несигурност, докладът от 2020 г. обръща внимание върху фундаментите на трансатлантическите отношения, които остават силни и по всяка вероятност ще играят роля при последващото икономическо възстановяване.

„Ние имаме нужда от САЩ и ЕС да работят заедно с цялата световна общност, за да осигурят координиран подход към здравната криза, предизвикана от COVID-19 и последващия смазващ ефект върху икономиката. Смелите решения от правителствата е от изключителна важност, за да защитят здравето на своите граждани и да предпазят нашити икономики от удара на глобалната рецесия.“ – посочва Сюзан Дангер, главен изпълнителен директор, AmCham EU. „Кризата днес показва продължаващата важност на сътрудничестовото от двете страни на Атлантика.“ – каза още тя.

България в Трансатлантическата икономика

Данните за България показват стабилни взаимоотношения и възможност за развитие, като оценката е, че делът на американските инвестиции е сравнително малък по данни за 2018 г. Те възлизат на $2,6 млрд. По отношение на заетостта България се нарежда на 6-то място сред ЕС-13, в които американски компании наемат хора. Преките инвестиции само за 2018 г. американските инвестиции са в размер на $928 млн.

По отношение на търговията, САЩ са изнесли за България стоки в размер на $370 млн. за 2018 г. Делът на американските стоки директно за страната ни е 0.9%.към България, като американския дял нараства до 2,5%, когато се изключи вътре-общностната търговия в ЕС.

От друга страна, изнесените от България за САЩ стоки са в размер на $986 млн. и така САЩ получават 1,7% от целия износ на страната ни за света. Този дял нараства до 5,2%, когато към него се изключи и вътре-общностната търговия в ЕС.

Стоките с най-голям дял изнасящи от САЩ към България са машини и оборудване ($76,2 млн.), транспортно оборудване ($58,2 млн.), компютри и електроника ($56 млн.), петролни продукти ($23,4 млн.), химически продукти ($22,2).

България изнася най-много за САЩ химически продукти и изделия ($199,2 млн.), компютри и електронно оборудване ($115,9 млн.), машини и оборудване ($100,9 млн.), текстил и аксесоари ($86,2 млн. – като само тук има намаление с $10 млн.) и петролни продукти ($73,4 млн.).

Сред американските щати с които България търгува най-усилено са Охайо ($140,4 млн.), Тексас ($80.5 млн.), Ню Йорк ($70,7 млн.), Ню Джързи ($70,6 млн.) и Масачузетс ($62,1 млн.).

Щатите, които най-много изнасят за България са Тексас ($101,2 млн.), Калифорния ($37,5 млн.), Вашингтон ($23,2 млн.), Ню Йорк ($17 млн.) и Айова ($16,9 млн.).

По отношение на услугите, САЩ са изнесли за България в размер на $481 млн., докато България е изнесла услуги за САЩ в размер на $577 млн.

За изследването

Изследването „Трансатлантическата икономика 2020“ показва как отношенията между САЩ и ЕС продължават да са най-големите от този вид по света. Трансатлантическото икономическо партньорство произвежда над 5 трилиона евро от търговски продажби за година. Това прави половината от световното индивидуално потребление. Няма друго място по света, освен Европа, което да привлича повече от преките чуждестранни инвестиции от САЩ. През изминалото десетилетие Европа е привлякла 57.5% от общите световни инвестиции на САЩ – много повече от всяко предишно десетилетие.

Изследването е направено независимо от Даниел Хамилтън и Джоузеф Куинлан от Института за чуждестранна политика към Факултета за напреднали международни изследвания към Университета „Джон Хопкинс“, по поръчка на Американската търговска камара в ЕС (AmCham EU) и Търговската камара на САЩ.

Тазгодишното издание включва глави посветени на ефекта на Брекзит върху трансатлантическите отношения, китайските инвестиции в Северна Америка и Европа, енергийната икономика от двете страни на Атлантика и дълбочинен анализ на потока на ПЧИ от САЩ към Европа. Документът включва и индивидуални профили на 30 европейски държави, в т.ч. и България и на всички щати на САЩ.

Данните са налични и на платформата Успяваме заедно (Thriving Together), където са описани дълбоките връзки, които обвързват Европа и САЩ, като са включени и числата от изследването „Трансатлантическа икономика 2020“. Посетете този сайт: www.thrivingtogether.eu


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg