EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изненада в Румъния: Понта победен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изненада в Румъния: Понта победен

mail10:10 | 17.11.2014прегледи 1138 коментарикоментари 0


Изненадващо - десноцентристкият кандидат Клаус Йоханис спечели президентските избори в Румъния като изпревари премиера Виктор Понта на балотажа.

След като преброи една трета от подадените бюлетини, Централното избирателно бюро обяви, че Йоханис е събрал близо 56 на сто от гласовете. Понта призна поражението си още преди тези данни да бъдат огласени. Разликата от 12% е обратното на това, което прогнозираха повечето социологически агенции. Неочаквана бе и избирателната активност - 62 на сто или 10%, отколкото на първия тур, спечелен от Понта преди две седмици.

Снощи също пред няколко румънски посолства и консулства в Европа се проточиха опашки от емигранти, желаещи да гласуват. Полицията в Париж бе принудена да използва сълзотворен газ срещу хората, недоволни от нежеланието на правителството да осигури повече избирателни секции в чужбина.

Според Франс прес Йоханис е спечелил избирателите с обещанието да се пребори с корупцията, която засегна управляващите социалдемократи. Те обаче не възнамеряват да се оттеглят от изпълнителната власт - поне такава заявка даде лидерът им Виктор Понта. /БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg