EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изменение улеснява отчуждаването на имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изменение улеснява отчуждаването на имоти

mail11:10 | 07.11.2014прегледи 969 коментарикоментари 0


Министерският съвет предлага на Народното събрание да приеме Закон за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост, с който да се ускори процесът на изграждане на значими за обществото национални обекти. Законопроектът на кабинета предлага изменения и в Закона за общинската собственост по отношение на обекти от първостепенно значение – публична общинска собственост. Приетите промени ще улеснят и своевременното усвояване на средствата от фондовете на Европейския съюз при баланс между защита на частната собственост и обществените интереси, без да бъдат нарушени правата на собствениците на имотите, които се отчуждават.
Измененията и допълненията предвиждат изрично при съобщаване на актовете за отчуждаване на Министерския съвет, областния управител и кмета на общината да се прилага редът на Административнопроцесуалния кодекс.
Изменени, прецизирани и детайлизирани са текстовете от Закона за държавната собственост, които определят от кой момент имотът се смята за отчужден. Регламентира се, че актът за отчуждаване влиза в сила и имотът се смята за отчужден, когато актът не е обжалван и определеното в него парично обезщетение е преведено по сметка на правоимащите лица, а при липса на посочена сметка – по сметка на областния управител. В случаите на обжалване това ще става, когато обезщетението е преведено по сметка на правоимащите лица въз основа на съдебно решение. Промените са в съответствие с разпоредбата от Конституцията на Република България, съгласно която принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон, при условие че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение.
Предвижда се възможност, при допуснато предварително изпълнение на акта за отчуждаване, инвеститорът на национален обект да влезе във владение на имота преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила. Това се допуска само при наличие на влязъл в сила подробен устройствен план, предвиждащ изграждане на национален обект, и превеждане на определеното в акта за отчуждаване обезщетение на правоимащите лица.
Предлагат се ясни процедури за защита правата на собствениците на отчуждените имоти. Според тях влизането на инвеститора във владение на имота се обвързва с механизъм за определяне и изплащане на обезщетение за пропуснати ползи на собственика от датата на влизане във владение на имота до влизане в сила на акта за отчуждаване. Предвижда се и обезщетение за вредите върху имота или възстановяването му във вида към момента на завземането му от инвеститора в случай, че отчуждаването не се осъществи или бъде отменено. Дължимите обезщетения се определят от инвеститора на национален обект след влизане в сила на акта за отчуждаване. Собственикът на имота може да оспори размера на определеното обезщетение и да иска присъждане на обезщетение в по-висок размер. Когато съдът постанови по-висок размер на обезщетението, инвеститорът изплаща на собственика разликата заедно със законните лихви върху нея в едномесечен срок от постановяване на съдебното решение.

Предлага се, в случай че инвеститорът преведе по сметка на областния управител допълнителна сума в размер на определеното в акта за отчуждаване обезщетение, предварителното изпълнение на акта за отчуждаване да може да бъде спряно или отменено, само когато от предварителното изпълнение на собственика може да бъде причинена значителна или трудно поправима вреда, която не може да бъде компенсирана. Тази допълнителна сума ще служи за гаранция за изплащане на увеличения от съда размер на обезщетението, както и на обезщетенията за пропуснати ползи и за вреди върху имота от допуснатото предварително изпълнение.
Промените регламентират също, че на инвеститор на национален обект ще бъде издадено разрешение за строеж само при влязло в сила допуснато предварително изпълнение.
Аналогични промени се предлагат и в Закона за общинската собственост. Те засягат възможността при допуснато предварително изпълнение на акта за отчуждаване инвеститорът на обект от първостепенно значение – публична общинска собственост, да влезе във владение на имота преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила./МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg