EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изложба „Е-Отпадък? Отпадък е!”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изложба „Е-Отпадък? Отпадък е!”

mail16:10 | 06.10.2011прегледи 775 коментарикоментари 0


На 7 октомври в Природозащитен център „Натура” от 14.30 часа ще бъде открита изложба „Е-отпадък? Отпадък е!”, информират от vratzaplus.com. Колко домакинства живеят във вашия блок? А на вашата улица? Знаете ли че, само 200 от тях да изхвърлят старите си компютри на сметището, и ще захвърлят с лека ръка повече злато, отколкото може да се добие от 17 тона златна руда!
Може ли да повишим качеството си на живот, като рециклираме отпадъците си? Ако все още не вярвате в положителния отговор, време е да видите една малко необичайна, но много любопитна изложба „Е-Отпадък? Отпадък е!”. Тя е част от проекта BEWMAN - Балканска застъпническа мрежа за управление на електронните отпадъци и пътува от град на град, за да ви накара да погледнете с други очи на мобилния си телефон, лаптопа, телевизора или ръждясващата в килера стара печка. Изготвена от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Варна. Пътуващата изложбата „Е-Отпадък? Отпадък е!”, включваща информационни пана с любопитни и малко популярни факти за повторната употреба на електронните отпадъци ще бъде разположена в Природозащитен център „Натура”- Враца от 7 до 17 октомври. Целта й е да повиши чувствителността към проблема с електронните отпадъци и да разяснят опасностите от неправилното третиране на излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване. Ще бъде съпроводена от безплатна прожекция на филми - "История на електронните отпадъци" и "Купи, хвърли, купи".
Ето и няколко факти, които доказват, че темата не е скучна:
• Ако само 200 домакинства изхвърлят старите си компютри на сметището, те ще унищожат с лека ръка повече злато, отколкото може да се добие от 17 тона златна руда!
• Един тон мобилни телефони съдържат средно 3,5 кг сребро и 130 кг мед. А CRT телевизорите – от 2 до 4 кг олово, което може да замърси водата и почвата, ако се хвърли на сметището. Оттам до отравянето на храната и увреждането на здравето, пътят е кратък.
• Всеки европеец генерира между 17 до 20 кг електронни отпадъци годишно.
Как да ги рециклирате? И да спечелите вие и околната среда, разберете повече, като посетите пътуващата изложба в Природозащитен център „Натура” - Враца!
Снимка www.vratzaplus.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg