EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Изгаряне на отпадъци заплаха за рециклиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изгаряне на отпадъци заплаха за рециклиране

mail14:15 | 24.01.2013прегледи 623 коментарикоментари 0


Ново изследване разкрива, че действащите инсинератори в някои страни-членки на ЕС имат по-голям общ капацитет за изгаряне, отколкото е количеството образувани отпадъци, които не подлежат на рециклиране. Това съобщава екологичното сдружение За Земята. Въпреки това, бизнесът за изгаряне на отпадъци натиска за още по-мащабно разгръщане на капацитета в Европа – в противоречие с общоевропейските цели за ефективно използване на ресурсите.

Основните констатации на изследването са:

- В Германия, Швеция, Дания, Нидерландия и Обединеното Кралство съществува свръх-капацитет за изгаряне на отпадъци спрямо собствените нужди.
- В резултат на този излишък, през последното десетилетие обемът на международния превоз на отпадъци, предназначени за изгаряне, се е повишил, в нарушение на принципа за близост, като става причина и за ненужно отделяне на емисии на въглероден диоксид.
- Въпреки че понастоящем се изгарят цели 22% от отпадъците на Европейския съюз, отрасълът планира увеличаване на капацитета за изгаряне на отпадъци в Европа. Това подкопава целите, поставени от Пътната карта за ефективно използване на ресурсите в Европа, които определят като приоритет предотвратяването, повторната употреба и рециклирането на отпадъците.
- Увеличаването на превоза на отпадъци може да застраши постигането на целите за рециклиране, най-вече в онези страни, които към момента са по-далеч от постигането им.

България спада именно към тази категория, като държи последното място в Европейския съюз по рециклиране на отпадъците. Понастоящем в страната повече вторични суровини биват погребвани в сметища, или изгаряни в циментови заводи, отколкото рециклирани. „Това води до пропуснати ползи за България от увеличаване на конкурентоспособността, откриването на нови източници на растеж и зелени работни места, които предлагат предотвратяването, повторната употреба и рециклирането. България трябва да се стреми към по-ефективно използване на ресурсите чрез насърчаване на търсенето на вторични суровини и внедряване на работещо и всеобхватно разделно събиране на оползотворими отпадъчни материали“, каза Евгения Ташева, координатор „Нулеви отпадъци“ от За Земята

„Ако Европейската комисия възнамерява да изпълни своя ангажимент ограничи изгарянето само до отпадъци, които не подлежат на рециклиране, то стратегията й би трябвало да е затваряне на съществуващите излишни мощности, вместо издигането на нови инсинератори. Целите на Пътната карта за ефективно използване на ресурсите в Европа, и целите за рециклиране на РДО няма да бъдат постигнати, освен ако Европейската Комисия не наложи строг контрол на капацитета за изгаряне на отпадъци в Европейския съюз”, казва Жоан Марк Симон, координатор на ГАИА.

„Ако тенденцията за поддържане и дори разширяване на излишния капацитет за изгаряне продължи, това ще стане за сметка на данъкоплатците – тъй като се ще повиши такса смет, за да покрие разходите за неизползвания капацитет на инсинераторите. Другата възможност е това да осуети мерките за предотвратяване и рециклиране на отпадъците, поради недостиг на отпадъци, предназначени за изгаряне. Европейската комисия трябва да регулира предлагането на капацитет за изгаряне на отпадъци на европейския пазар, за да гарантира, че това няма да постави под риск предотвратяването и рециклирането на отпадъците. Също така, Комисията трябва премахне всички икономически и нормативни мерки, които понастоящем поставят изгарянето на отпадъците в по-изгодна позиция от рециклирането”, заключи Симон.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093