EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Избраха най-добрите пчелари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Избраха най-добрите пчелари

mail16:59 | 13.02.2024прегледи 354 коментарикоментари 0


Димитър Бундалов от град Раковски е избран за най-проспериращ млад пчелар на България за 2023 година. Наградата му бе връчена днес в Плевен по време на закриващата церемония на Международното изложение-договаряне "Пчеларство 2024". Отличието се присъжда съвместно с фондация "Еврика".

Бундалов е на 30 години и в момента отглежда 200 пчелни семейства в два пчелина. Разказа, че с пчеларство започва да се занимава от любопитство покрай свои колеги, които имали кошери. "Реших да започна с два кошера, колкото да има какво да си говоря с колегите. После станаха десет, а сега са вече 200", добави пчеларят. 

Тази пролет той планира да създаде още един пчелин. Произвежда основно четири вида пчелен мед и т.нар. крем мед, овкусен с различни сушени плодове и предпочитан от клиентите. Предлага също така пчелен прашец и производни продукти от прополис. 

"Стремя се да достигна до крайния потребител като предлагам разнообразие от пчелни продукти. Това за мен е изходът от създалата се ситуация с ниските изкупни цени на пчелния мед", коментира Бундалов. Той произвежда и пчеларски инвентар както за себе си, така и за колеги пчелари.

Бундалов е категоричен, че за да е сигурен клиентът, че ще консумира истински мед, трябва да си го купува от производител. 

Международното изложение-договаряне "Пчеларство 2024", което се провежда за 21-и път в Плевен, завърши днес с награждаване на участници в различни категории.

Голямата награда "Крило на успеха" бе връчена на "Медекс Нутришън" ООД от силистренското село Попина. Фирмата е отличена за представена по време на изложението иновативна машина за първична преработка на пчелен мед. Отличието бе връчено от заместник-областния управител Николай Абрашев.

Наградени бяха и участници в още шест категории. За нов продукт отличия получиха "Корект Николов" ООД от Добрич, "Кабо бий трейд" ЕООД от Видин и "Сердика Фарма Ринг" АД – София. За нова технология призът бе присъден на Калин Трифонов от Видин, а за нов производ на пчелен продукт на "Странджа еко пак" ООД от село Индже войвода, област Бургас. Разработихме няколко иновативни продукта на базата на манов мед като нашият топ продукт е манов мед с магарешко мляко, каза Ралица Кунева при получаване на наградата. Тя допълни, че техният продукт е изключително полезен за повишаване на имунитета, помага при кашлица и при лечение на белите дробове. "Използваме магарешко мляко от българска ферма и нашия уникален за района на Странджа манов мед", допълни Кунева.

Награда за инвестиция получиха "Корект Николов" ООД от Добрич, "Бий хаус БГ" ЕООД – Ямбол и Саафет Исмаилова Аторино от град Летница, която подчерта, че наградата ѝ дава мотив да продължава напред. Тя се занимава с производство на свещи от пчелен восък. 

За най-атрактивно представяне на изложението са отличени пчеларска ферма "Мария и Живко Иванови" от Плевен, "ЧОКИ 59 – Димитър Александров" ЕТ – Плевен  и "Примавет София" ООД. 

Специален приз за най-малък участник в изложението получи Исмералда Санторино, която е само на 12 години. 

Носителите на наградите са определени от международно жури с председател Бернхард Хойвел, председател на Европейската асоциация на професионалните пчелари. Отличията бяха обявени от председателя на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев и връчени от Чавдар Велинов, съуправител на "Партнерс Експо" ООД и заместник-областния управител Николай Абрашев. 

БТА припомня, че традиционно в дните около празника на пчеларя, който се чества на 10 февруари, в Плевен се провежда Международното изложение-договаряне "Пчеларство". То се организира от Областния пчеларски съюз и "Партнерс Експо". Тази година то започна на 8 февруари в търговски център "Мания Тауър" с участието на над 110 фирми, пчелари и организации, които се представиха с пчеларски инвентар и оборудване, козметика, пчелни продукти, напитки, научна литература и други. Съпътстващата програма на форума включваше презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg