EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изборът на финансов министър на Япония бе драма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изборът на финансов министър на Япония бе драма

mail15:30 | 06.01.2010прегледи 601 коментарикоментари 0


Министър председателят на Япония избра нов министър на финансите в страната, съобщава BBC. Вицепремиерът и министърът на националната стратегия Наото Кан е новият финансов министър в Япония.
Бившият вече финансов министър  Хирохиса Фуджи подаде оставка. Според международната агенция възрастният финансист е предприел това на фона на притеснения дали правителството ще може да обуздае разходите, когато икономиката е крехка.
Напускането на 77-годишният министър се оценява като поред удар за министър председателя на Япония, който от средата на годината губи рейтинга си.
Тази смяна може да се окаже риск за фискалните ограничения, които Фуджи предприе и да доведе до натиск върху доходността на държавните облигации, които достигнаха връх в сряда.
Най-вероятно новият финансов министър няма да допусне големи разходи, след като държавният дълг е почти 200% от БВП. Въпреки това опитът му по бюджетните въпроси е малък и остава да се види дали той може да установи на натиска да харчи повече, ако икономиката тръгне надолу отново.
Причината да се стигне до оставката на Фуджи е здравословен проблем. От 28 декември той е в болница заради високо кръвно налягане. Освен това е изтощен от продължилото седмици наред изготвяне на проектобюджет за 2010-2011 година, пишат международните издания.
Според анализатори политиката, която ще следва Кан няма да е по различна от тази на досегашния финансов министър. Според икономист в Barclays Capital Japan обаче Кан няма достатъчно макроикономически познания, което може да се окаже пречка.
Изборът на новият финансист номер 1 в Япония бе истински тест за управляващите. Те се нуждая от мнозинство и гладко протичане на приемането на закони.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg