EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Избори: Победи на Орбан и Вучич

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Избори: Победи на Орбан и Вучич

mail06:20 | 04.04.2022прегледи 1040 коментарикоментари 0


Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обяви победа на произведените вчера парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес. Орбан изнесе 10-минутна реч пред скандиращи "Виктор!" представители и привърженици на партията си ФИДЕС на следизборна проява в Будапеща.

"Постигнахме толкова голяма победа, че можете да я видите от Луната и със сигурност можете да я видите от Брюксел", каза Орбан. Унгарският лидер многократно влезе в сблъсъци с Брюксел през последните години, тъй като е обвиняван от ЕС в уронване на демократичните свободи в страната си.

"Целият свят видя тази вечер в Будапеща, че християнските демократични политики, консервативните граждански политики и патриотичните политики победиха. Ние казваме на Европа, че това не е миналото, това е бъдещето", заяви Орбан.

При 75 процента преброени гласове предвожданата от ФИДЕС коалиция печели 54,5 процента от вота, докато проевропейската опозиционна коалиция "Обединени за Унгария" получава близо 34 процента от вота, показват данни на националната избирателна комисия.

Сръбският президент Александър Вучич обяви победата си още на първи тур на президентските избори в страната, както и победата на своята Сръбска прогресивна партия (СПП) на парламентарните  избори.

На пресконференция в централата на СПП Вучич представи данните на партията си за предварителните резултати, според които той печели 59,9 до 60,1 процента от гласовете в надпреварата за държавен глава. 

По данни на СПП след него се нареждат кандидатът на опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“ Здравко Понош със 17,7 на сто, а на трето място е кандидатът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович, който печели 5,9 на сто от гласовете.

Сърбите избираха вчера измежду 8 кандидати за президент и 19 листи за парламент.

Вучич подчерта, че е първият в сръбската история, който печели президентски избори за втори път на първи тур, при това с голяма преднина.

По думите му данните на СПП за изборните резултати са малко по-различни от обявените от Ипсос и ЦеСид по-рано, тъй като партията му има по-пълни данни за избирателите от Косово и гласувалите в чужбина.

Според тези данни СПП печели 44 процента от гласовете в парламентарните избори, „Обединена Сърбия“ - 13,6 на сто, Социалистическата партия на Сърбия - 11,4 на сто.

По думите на Вучич партията му печели около 124-125 места в 250-членната Скупщина. Това означава, че мнозинството за съставяне на правителство е на ръба и като евентуален партньор за сформиране на стабилен кабинет той спомена Съюза на унгарците от Войводина.

Настоящият президент на Сърбия благодари на семейството си, на партията си, както и на сръбските граждани за постигнатите резултати.

В отговор на журналистически въпрос Вучич каза, че Сърбия ще продължи политиката  си на военна неутралност и няма да влиза в нито един военен съюз.

Той отбеляза, че Сърбия се стреми да запази не само коректните и партньорски отношения с Русия, а и приятелските.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg