EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Избори на 12 май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Избори на 12 май

mail10:02 | 28.02.2013прегледи 683 коментарикоментари 0


Изборите ще се проведат на 12 май. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Народното събрание. Не мога да допусна избори без необходимата готовност на ЦИК, не искам избори на Цветница и Великден, това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени с политически страсти. Затова, ако и третият мандат не успее, изборите, ще се проведат на 12 май. Първата възможна дата е тази, каза Плевнелиев в своето обръщение към нацията. Решението са избори, някои очакваха парламентът да работи до края на мандата си, да вземе важни промени в закони. Вярвам, че е правилно важните промени в законите да бъдат направени от нов парламент. Това Народно събрание да се фокусира върху неотложни мерки и задачи. Такива са цената на тока, опазването на природните богатства и недопускане на тяхното унищожаване.
Предстои скоро да бъде създадено служебното правителство, което да гарантира плавния преход към следващ кабинет. Граждански борд за честни избори ще бъде създаден към служебното правителство. Ключовата дума за този период е стабилност, смята Плевнелиев. По думите му, добре е сегашното Народно събрание да приеме промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Обмислете внимателно възможността за промени в Закона за държавния бюджет и Закона за социалното осигуряване. Сегашното правителство в оставка ще продължи да си върши работата. ДКЕВР ще продължи да върши работата си. Институциите ще продължат да работят, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, бюджетът ще бъде изпълнен, както е заложен. Ще работим с фокус върху нуждите на малките и средни предприятия, каза Плевнелиев. Той допълни, че ще бъде обсъден национален план за електронно правителство. Кризисните ситуации не са нещо непознато в историята ни. Проблемите сме си ги създали само в България, сами ще си ги решаваме. Всички сме в тази лодка – и протестиращите, и политиците, и държавата. Ако всеки действа солово, хора няма да станем. Хор само от солисти няма. Държава само от самостоятелни субекти няма. Аз се надявам, апелирам по проблемите на държавността и нацията нека да сме хора, трудностите искат национално отговорен подход, категоричен беше президентът.
Богатството се постига не с магия, а с работа, инвестиции и производство, подчерта той. Но призна: „Нашите сънародници искат да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат и да живеят добре. Гражданите ни подадоха ръка, нека да я поемем. Хората имат основателни искания. Проблемът е в неизпълнените обещания на политиците, неефективните институции и ниското доверие към тях. Някои от протестиращите искат ЕРП-тата да станат държавни - от друга страна не вярват в държавата. Искат държавата да не финансира партиите - кой да ги финансира - частният сектор ли и това по-добре ли е?. Предлагат депутатите да се отзовават - имали сме го и това. В двете Конституции на тоталитарната държава имахме такива текстове. Говори се за национализация - това ще изгони инвеститорите. Проблемите няма да бъдат решени от днес за утре, но днес и утре ние ще вземем решения. Днес, пред очите на целия свят, в България се гори европейското знаме и се гори Конституцията”.
Имаме исторически шанс за промяна, каза президентът. „България заслужи да бъде член на ЕС и НАТО, българското общество избра европейските ценности и демокрация. Демокрацията в Европа е свързана и с представите за добър живот. Нашите сънародници искат прости неща – да ги управляват почтени хора, да не ги лъжат, да не ги крадат и искат да живеят добре. От лидерите на протестите и политиците зависи да не търсим дестабилизация”, каза президентът.
„Важно е какво се случва в българското училище – какво възпитание получава бъдещото поколение на България. Това поколение гледа от нас какво правим. Трябва да се предприемат мерки срещу демографската криза. Трябва да се вземат мерки за открита конкурентна среда за подобряване на бизнес средата, да се предприемат мерки за малките и средни предприятия, защото те създават работни места, а не правителството. Нужни са мерки за здравеопазването.
Президентът се обърна и към политиците: „Поемете ясни ангажименти в предизборната кампания, дайте реални обещания и ги изпълнете. От това какви лица ще влязат в следващия парламент зависи дали очакванията на гражданите ще бъдат напразни. Нека се адаптираме към новата реалност. Нека новият парламент да е публичен и открит. Ако искаш да приемеш един закон – обоснови се публично, с обществено обсъждане. Трябва морал, трябва и електронно правителство. Твърдо съм решен в моя мандат то да заработи ефективно. Електронното правителство ще даде възможност за електронно гласуване, тогава няма да има мъртви души в избирателните списъци”.

Пълният текст на обръщението на президента Росен Плевнелиев към народа и Народното събрание е публикуван на страницата на президентството.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg