EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Избори в Австрия, разгром за Ренци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Избори в Австрия, разгром за Ренци

mail08:55 | 05.12.2016прегледи 1799 коментарикоментари 0


Независимият кандидат Александър ван дер Белен печели президентските избори в Австрия, сочат първите прогнозни резултати, според които той е получил 53,6 процента от гласовете спрямо 46,4 процента за съперника му от крайната десница Норберт Хофер, предаде ДПА.
Прогнозите на социологическа агенция СОРА, изготвени за държавната телевизия О Ер Еф, се основават на 58 процента от подадените бюлетини. Допуска се вероятност за грешка от 1,2 процентни пункта, което означава, че поражението на Хофер изглежда сигурно.
За Ван дер Белен това е втора победа в тази необичайна надпревара за президентския пост. Проевропейският бивш лидер на Зелената партия през май вече спечели 50,3 процента от гласовете в първия тур на изборите.
Австрийска партия на свободата на Хофер обаче успешно оспори резултатите заради процедурни нарушения.
Президентските избори в Австрия привлякоха вниманието на международната общност, тъй като победа на Хофер след неочаквания резултат от референдума за излизане на Великобритания от ЕС би насърчил евроскептиците от крайната десница в цяла Европа, отбелязва ДПА.

Първите резултати от екзитполовете след референдума в Италия показват, че предложенията в него са отхвърлени, пише The Guardian.
Според местния телевизионен канал „Рай-нюз“ между 54 и 58% от италианците са гласували с „Не“ на референдума, докато между 42 и 46% са гласували с „Да“.

Италианският министър председател Матео Ренци е подал оставка, след като подкрепения от него референдум за извършването на конституционни промени бе отхвърлен в неделя от гласоподавателите, предаде AFP
"Опитът ми в правителството приключва тук", заяви Ренци по време на пресконференция, свикана след излизането на първите резултати от допитването. Министър-председателят призна "напълно ясното" си поражение и че поема пълна отговорност за него. Той посочи, че ще подаде оставката си още в понеделник.
Популисткото Движение "Пет звезди" заяви, че е на път да управлява Италия, след като министър-председателят Матео Ренци обяви, че ще подаде оставка след поражението на референдума за конституционна реформа, предаде Асошиейтед прес.
Движението, оглавявано от комика Бепе Грило, беше начело на кампанията за гласуване против предлаганите от Ренци конституционни промени. Според неокончателни резултати близо 60 процента от участвалите в референдума избиратели са отхвърлили реформата.
Луиджи Ди Майо, един от лидерите на популитската партия, каза, че референдумът показва, че "гражданите са тези, които управляват институциите", а не един човек като Ренци. Ди Майо заяви, че движението ще започне работа по свое правителство.
Италианският президент Серджо Матарела ще трябва да реши дали да приеме оставката на Ренци. Очаква се премиерът да бъде помолен да остане на поста, поне докато парламентът приеме проектобюджет, което се предвижда да стане този месец, и евентуално да ревизира изборния зкаон, преди да бъде определена дата за избори, посочва Асошиейтед прес.
Грило приветства заявлението на Ренци, че ще подаде оставка, и призова за незабавни предсрочни избори, отбелязва ТАСС.
"Сбогом, Ренци. Демокрацията победи, главният победител са италианците. Сега бързо гласуване. Новото изборно законодателство трябва да бъде прието за седмица", написа Грило в своя блог.
Всички опозиционни партии настояват за оставката на Ренци и искат предсрочни избори. Според наблюдатели обаче движението на Грило може да извлече най-голяма полза от оставката на Ренци. То е непримирима опозиция и се представя за алтернатива на традиционните партии, а според социологически проучвания е подкрепяно от поне 30 процента от избирателите.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4229