EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Из. Европа: Висока производителност, ниски заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Из. Европа: Висока производителност, ниски заплати

mail17:45 | 28.06.2018прегледи 974 коментарикоментари 0


Производителността в Източна Европа нараства с 80-85 процента, но заплащането в тези държави продължава да остава 25-30 на сто от германските заплати - със същото ниво на производителност, което означава, че съотношението е 1 към 3, дори 1 към 4 на заплатите. Това каза генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/ Лука Византини на откриването на Алианса за сближаване на заплатите в Европа в столичния хотел "Рамада".
  Лука Византини изтъкна, че България е в дъното на таблицата по отношение на растежа на заплатите. Той допълни, че сближаването на заплатите е голямо предизвикателство. От ЕКП отчитат значително подобрение, особено по отношение на минималните заплати, но това не е достатъчно, за да се преодолеят различията.
  Последното десетилетие се е отразило драматично в намаляване на заплатите на цялата територия на ЕС. Спадът в нетната стойност, без да се взема в предвид инфлацията, е средно с около 30 на сто, добави Лука Византини.
    Има милиони хора, които работят, но не могат да свържат двата края, изтъкна генералният секретар на ЕКП и допълни, че това е основен проблем. Проблемът е, че тази ситуация се влошава в държави като България и други страни от Югоизточна Европа.
  Не е вярно, че в България и другите държави от Източна Европа заплатите са по-ниски, защото производителността е по-ниска, подчерта Византини. Не е вярно, че заплатите са по-ниски, защото разходите за живот са по-малко, добави още той. Генералният секретар на ЕКП изчисли, че заплатите между Източна и Западна Европа са различни, но цените са близки и разходите за живот са сходни. "Това са неравенства, които влияят върху системите за социално осигуряване", каза Византини. По думите му тези неравенства влияят и върху устойчивото развитие в държавите в средносрочен и дългосрочен план.
    Според Лука Византини трябва да има институции за колективно трудово договаряне, които да работят ефективно. Той смята, че средната прослойка на населението трябва да бъде подкрепена и именно на тези хора трябва да се повишат заплатите. Точно в тази насока колективното трудово договаряне трябва да бъде насочено, изтъкна генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4091