EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Идея за Балкански митнически съюз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Идея за Балкански митнически съюз

mail12:02 | 17.03.2017прегледи 1055 коментарикоментари 0


Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан подкрепи идеята на сръбския премиер Александър Вучич за създаване на балкански митнически съюз, съобщи ТАСС, позовавайки се на белградския вестник "Политика". Приветствам активния принос на Сърбия в регионалното сътрудничество, а също идеите, които водят към бъдеща интеграция, включително предложението за създаване на митнически съюз, заявил Хан пред вестника.
Преди това сръбският премиер Александър Вучич излезе с инициатива за създаване на Балканите на митнически съюз, обединяващ 18 милиона души. Отбелязва се, че Вучич вече е провел първи консултации с босненския премиер Денис Звиздич, а също с албанския премиер Еди Рама.
Проектът за балкански митнически съюз, предлаган за Западните Балкани от сръбския премиер, предвижда отказ от взимане на вътрешни такси и мита, а също от ограничения за превоз на стоки и прилагане на обща митническа тарифа във всички страни на организацията. Балканският митнически съюз би обхванал пазар с население 18 милиона души, БВП на които през 2016 г. е възлизал на 243 милиарда долара.
Въпросът за създаването на общ пазар в Западните Балкани за пръв път бе поставен по време на среща на Александър Вучич с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан на икономическия форум в Давос, припомня ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg