EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Идеите на ДПС са объркващи, какво от това

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Идеите на ДПС са объркващи, какво от това

mail19:09 | 02.07.2009прегледи 677 коментарикоментари 0


Калоян Стайков
„Бъдете убедени, мога много работи, включително да управлявам тези, които управляват”, заяви пред избиратели Ахмед Доган. Изненадващо е, че в предизборната програма на ДПС не се споменава нищо за икономическа политика, но в декларацията им за изборите се очертават няколко противоречащи си идеи. Основни приоритети на движението са запазване на валутния борд, недопускане на дефицити в бюджета, намаление на данъчната и осигурителна тежест, нарастване на доходите в съответствие с производителността и инфлацията, намаление на безработицата и подобряване на социалната защита на хората.

Дефицит
Недопускането на бюджетни дефицити ще бъде постигнато чрез консервативна фискална политика, обещават от ДПС, като отбелязват, че увеличаването на бюджетните разходи за стимулиране на търсенето носи рискове за платежния баланс. Същевременно се ангажират да поддържат консервативна фискална политика за недопускане на големи бюджетни дефицити, което е почти същото като първоначалната им позиция, но не съвсем. В началото на декларацията се говори за балансиран бюджет, а след това става въпрос вече за допускане на дефицит, бил и той „неголям”.

Публични разходи
Предложените няколко мерки за намаляване на публичните разходи като се повиши ефективността им, се отнася единствено до това как се изразходват парите, а не колко пари се изразходват. С други думи ако харчовете само се оптимизират, което никак не е малко, обществото и бизнеса ще получава повече от държавата от колкото сега на същата цена. Двете предложени мерки – оптимизация на управленските и административни структури и пълното въвеждане на програмното бюджетиране, ако бъдат въведени, ще подобрят харченето на средствата, но не и техният обем.

Данъци
Значителното намаляване на данъчно-осигурителната тежест към средата на програмата се превръща в „запазване на данъчната и осигурителна тежест в условията на рецесия”. След кризата ще се намаляват осигуровките, заедно с реформиране на осигурителния модел, но нищо не се споменава за данъчното бреме. Т.е. сумарно докато приключи кризата няма да има промяна на данъци и осигуровки, а след нея, ще бъдат намалени последните. Всичко това ще се случва в процеса на балансиране на бюджетните приходи и разходи и така се затваря кръга от недопускане на дефицит, през недопускане на големи дефицити, до балансиран бюджет.

Безработицата
С цел да се ограничи ръста на безработицата ДПС предлага класически подход – увеличаване на публичните инвестиции за създаване на големи инфраструктурни проекти с национална значимост. В началото на програмата се казва, че „един от класическите фискални механизми за борба с кризата е увеличаването на бюджетните дефицити, което насочва финансовия ресурс в посока на стимулиране на търсенето. Прилагането на този механизъм при конкретните кризисни условия у нас носи значителни рискове поради неблагоприятните тенденции в платежния баланс и опасността от двойни дефицити.”???
Така само в 10 страници ДПС успява да изпрати объркващо послание към избирателите си по отношение на данъчната и осигурителната, фискалната и икономическата си политика. Ако ли все пак има нюанси в подхода на партията, които биха дали смисъл на противоречащите твърдения, те липсват и позициите изглеждат дезинформиращи.



Фотограф: Георги Кожухаров


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg