EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Играчите в Закона за горите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Играчите в Закона за горите

mail18:10 | 18.06.2012прегледи 1479 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
Законът за изменение и допълнение на Закона за горите бе приет от Народното събрание на 13 юни 2012 г. Постфактум се вдигнаха протести срещу поправките. В контрапункт на еколозите се явиха местната власт, собственици на гори и бизнесът. Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху спорните текстове, премиерът Бойко Борисов обеща широко обсъждане на въпроса и прие природозащитниците на два пъти на разговори. Засега ситуацията е в задънена улица.
EconomyNews.bg обобщи основните моменти и играчи в спора.

Компромисът?
Еколозите предложиха нов алтернативен вариант, срещу който се обяви организацията "Природата за хората и регионите", защитаваща бизнес проектите. "Държавата не е отстъпвала от позицията си и от идеята този държавен горски фонд да остане завинаги такъв, а знаете, че с промяна на предназначението той престава да бъде. Затова, появи се компромисно предложение от страна на неправителствените организации за защита на природата, това да бъде за определен срок, тоест промяната на предназначението да се случи за определен период за време. След изтичане на този период, гората отново остава държавен горски фонд. Тъй като това предложение трябва да бъде съпътствано с предложение за финансовата част и за финансовите обучения към потенциалния инвеститор, защото разбирате, че когато инвеститорът плати тази огромна сума, какво се случва след това и дали въобще трябва да се плаща толкова голяма сума и продължава работата на експертно ниво ...затова да се направи конкретно предложение за осъвременяване на Наредбата за определяне на сумите, които трябва да бъдат плащани за промяна на предназначението и по какъв начин вече платените вече средства за промяна на предназначението, ще бъдат отчитани като разход на потенциалните инвеститори. ... трябва да се преразгледа наредбата, защото в сегашния й вид, свързан с промяна на предназначението, няма как да се случи. От осем години няма променено предназначение за ски съоръжение.", каза министър Мирослав Найденов, цитиран от БНР.
Тази седмица депутатите започват работа по нов закон за горите, съобщи Любен Татарски от ГЕРБ, председател на парламентарната комисия по регионално развитие.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg