EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иван Искров:Гръцките банки у нас стабилни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иван Искров:Гръцките банки у нас стабилни

mail18:00 | 29.04.2010прегледи 2484 коментарикоментари 0


Явор Иванов
Управителят на БНБ Иван Искров няма притеснения за гръцките банки у нас, тъй като те са консервативни, нямат рискови активи, каквито имаха банките в Обединението кралство и САЩ, коментира днес той. Те са местни банки, регистрирани по българския закон, независимо от собственика си, са под надзора на БНБ и работят нормално. Те са между банките с най-добри капиталови адекватности и показатели, допълни, като отбеляза, че проблемът не е в гръцките банки, а в публичните финанси на страната.
„Искам да правите разлика между състоянието на финансовата система и на държавните финанси. В Гърция проблемът не е в техните банки, а в прекомерните харчове, които си позволиха през годините и доведоха до голям дефицит на техния бюджет, до силно нарастване на дълга им.
Искров не се притеснява и за българските банки - те са стабилни, с добре управлявана лихвена политика при депозити и кредити.
БНБ няма един загубен лев през миналата година , въпреки сътресенията на международните пазари, стана ясно още от думите му.
"Всичките ни резерви се управляват при много висока степен на ликвидност и нисък риск, заради изискванията за стабилност на валутния борд. Нашата банка е сред високоликвидните в сравнение с другите централни банки. Банковата система у нас се развива изключително добре на фона на това, което става в Европа и по света.
Банките в България имат капиталова адекватност далеч надхвърляща необходимостите, които са по закон, което се вижда и в отчета на БНБ за 2009 г.”, категоричен бе той.

Състояние на банковата система към края на март 2010 година

Банковата система запазва своята финансова устойчивост и приключва първото тримесечие на 2010 г. с подобрена ликвидна и капиталова позиция, с положителен финансов резултат и с увеличени привлечени средства и балансови активи, съобщава БНБ в официално становище. Спрямо края на декември 2009 г. съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите се подобрява до 22.26% към март т.г., като всички банки спазват препоръката на БНБ за поддържането на по-високо ниво на ликвидност. Повишава се и показателят за обща капиталова адекватност от 17.04% на 18.24% в края на тримесечието. Делът на класифицираните експозиции с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) е 7.8%. Продължаващото увеличение на класифицираните кредити обуславя нарастване на размера на разходите за обезценка и в значителна степен влияе върху нивата на доходност.
Въпреки извършените през първите три месеца на годината обезценки за 285 млн. лв. към 31 март банките формират положителен финансов резултат в размер на 170 млн. лв.
В края на март общата  сума  на  активите на банковата система е 71.4 млрд. лв. Спрямо
декември 2009 г. е отчетено нарастване с 0.7%, а в сравнение с края на март 2009 г. с 3.1%. През първото тримесечие се увеличават паричните  средства,  кредитите  и  авансите  и дълговите инструменти. Пазарната позиция на петте най-големи банки към март е 57.4%, а групата на средните и малките кредитни институции притежава 37.5% от активите на системата.
В рамките на тримесечието брутните  кредити  и  аванси  нарастват с 0.6% с основния принос на вземанията от кредитни институции. В същото време кредитите за предприятия отбелязват спад с 0.4%. Общият размер на експозициите  на  дребно намалява с 0.3% при отчетен растеж на жилищните ипотечни кредити с 0.6% и спад в потребителските заеми с 1.1%.През отчетния период привлечените  средства нарастват с 0.3%. Намалението на ресурса от кредитни  институции  е  изцяло компенсирано от увеличението при останалите позиции.
Продължава растежът на депозитната база от граждани домакинства и от институции, различни от кредитни. През тримесечието привлечените средства от населението нарастват с 3.7%, а от останалите сектори с 1.8%. Запазва се водещата роля на вътрешните източници на финансиране на банковата дейност. Делът на привлечения ресурс от нерезиденти, макар и несъществено, продължава да намалява.
Спрямо март 2009 г. балансовият  капитал на системата се увеличава с 11.2%, а за последното тримесечие е отчетен растеж с 0.7%. Най-съществен принос за тримесечното нарастване има доходът от текущата година, подкрепен от повишението на емитирания капитал и резервите.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039