EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Сърбия спира „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Сърбия спира „Южен поток”

mail11:26 | 09.06.2014прегледи 958 коментарикоментари 0


Сърбия ще трябва да отложи началото на изграждането на "Южен поток", заяви сръбският вицепремиер и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович, цитирана от електронното издание на белградския вестник "Блиц".
Тя каза това след вчерашото съобщение на българския премиер Пламен Орешарски, че проектът "Южен поток" ще продължи само след като бъдат отстранени всички забележки на Брюксел и уточнен начинът на неговото изпълнение по-нататък.
"България е възел и затова, докато не приключат разговорите на България с Брюксел и на ЕС с Русия, и ние спираме. Или докато Русия не промени трасето. Но разбира се, резултатът и от едниния, и от другия сценарий означава отлагане на работите и в нашата страна", каза Зорана Михайлович.
"Бъдещето на проекта зависи преди всичко от договора на Европейската комисия с членките на ЕС и Русия. "Южен поток" е важен за нас и като проект за развитие, и като енергиен проект, но е ясно, че Сърбия е само една от държавите, през които газопроводът трябва да премине. При това ние сме единствената държава в този проект, освен Русия, която не е член на ЕС", обяснява министърът на минната промишленост и енергетиката Александър Антич.
Остава да се види дали ще бъде взето официално решение за прекъсване на работата по "Южен поток" в Сърбия, ще продължим да следим ситуацията, каза Антич.
В компанията "Сърбиягаз", която е натоварена с реализирането на проекта в Сърбия са в ход преговори за заем от "Газпром". За края на юни е планирано подписването на договора с изпълнителите. Действията по този проект няма да спрат, освен ако правителството не вземе друго решение, заявиха за "Блиц" от "Сърбияагаз".

По-късно премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви днес във връзка с проекта "Южен поток", че в Сърбия "засега всичко върви, както е планирано" и че само сръбското правителство може да вземе друго решение, предаде Танюг. Вучич заяви това, след като по-рано днес вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович каза, че Сърбия ще трябва да отложи началото на изграждането на "Южен поток",след като България замразява проекта. "Такова решение взима правителството, а то не е заседавало. За нас нещата текат така, както са планирани, ако има каквито и да са промени правителството ще вземе решение и ще бъдете информирани за това", каза Вучич на пресконференция. Той добави, че би искал да има повече търпение при взимането на решения като това за "Южен поток".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg