EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

И Румъния:Протести срещу корпорации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Румъния:Протести срещу корпорации

mail10:10 | 02.09.2013прегледи 1142 коментарикоментари 0


Хиляди хора демонстрираха в неделя в цяла Румъния, за да защитят околната си среда и да кажат "не" на шистовия газ, както и на канадски проект за златодобив с употреба на големи количества цианид.
В Букурещ между 4 и 7 хиляди протестиращи окупираха центъра на града и скандираха лозунги срещу правителствената закрила на замърсяващия златодобив от канадската компания Габриел в село Розия Монтана в Трансилвания .
След като се върнаха на Университетския площад в столицата, откъдето тръгна протеста, демонстрантите насядаха по платното и частично блокираха движението по главния път на столицата за няколко часа , отбелязва АФП.
"Ние не искаме цианид, ние не искаме диктатура " или " Обединени, ще спасим Розия Монтана", скандираха протестиращите , сред които имаше много млади хора и цели семейства.
"Надяваме се да спасим Розия Монтана", заяви пред АФП Ирина Енеа, дизайнерка на бижута, която бе на протеста със съпруга си и двете си деца .
"Правото ни на здравословна околна среда е нарушено и ние протестираме срещу факта, че правителството тази седмица одобри специален законопроект за обявяване на богатство от национален интерес", добави тя .

Този проект ще бъде внесен в парламента за да се произнесе той, каза премиерът Виктор Понта.
Протестиращите обвиниха правителството, че е изменило на своите обещания като издава лиценз на американската компания Шеврон (Chevron) да проучва за шистов газ и обявява за "национален приоритет" оспорвания проект за златната мина. Лявоцентристката коалиция на премиера Виктор Понта беше против тези проекти , преди да дойде на власт. Протестиращите разкритикуваха и опозицията и президента Траян Бъсеску, които подкрепят тези проекти.
Розия Монтана, със своите 300 тона злато, би била най-голямата в Европа , според компанията. Добивът изисква използването на 12 хил. тона цианид средногодишно .
Демонстрации бяха проведени и в няколко големи градове – Клуж, Яш, Тимишоаре.
В Барлад -малък град в Североизточна Румъния - повече от 3500 души участваха в две шествия против проучването за шистов газ – проект на американския енергиен гигант Шеврон.
"Шистов газ = смърт", съобщаваше плакат, поставен върху ковчега, носен от демонстранти в село Банча, в околностите на Барлад. 500 души се събраха в селото, а повече от 3000 на централния площад на Барлад със забелязващото се присъствие на много свещеници от православната църква.
Шеврон получи през юли концесия за проучване за шистов газ край три села в региона на Барлад с амбицията да развие след това добив с използване на хидравлично разбиване на подземните пластове.
"Ние сме наследили от нашите предци чиста и здравословна земята и ние трябва да я запазим такава и за нашите деца и внуци. Ако им позволим да добиват шистов газ, те ще отровят земята ни", казва 86-годишният бивш военен Михай Берлеа.
"Земята и водата са единственото богатство, което все още имат румънските селяни", казва и 76-годишният Гюзганеу Мавродин.
И в Барлад протестиращите многократно призоваха за оставката на премиера Виктор Понта и съперника му - дясноцентристкия президент Траян Бъсеску. Бъсеску е изявен и постоянен поддръжник на шистовия газ, за разлика от лявоцентристката коалиция на Понта, която остро критикуваше шистовия газ, когато беше в опозиция.

От своя страна Шеврон гарантира, че следва "най-високите стандарти по отношение на безопасността и околната среда" и обещава да създаде работни места за този беден район. Компанията не отговори на въпроси, зададени от АФП, за броя на работните места, които вече са създадени, нито за датата на започване на сондирането.
" Много от протестиращите не са тук днес само по екологични причини, а защото чувстват, че са били измамени" от политиците, казва социологът Мирча Киву. /БГНЕС

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101