EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Румъния тества храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Румъния тества храни

mail11:40 | 13.07.2017прегледи 9156 коментарикоментари 0


Екип от специалисти от румънското Министерство на земеделието, Агенция за безопасност на храните (ANSVSA) и Националната агенция за защита на потребителите (ANPC) посетиха Холандия, Германия и Белгия през юни, за да вземат проби от няколко магазина за сравнително проучване, посветено на качеството на храната.

Румънските специалисти са били в Маастрихт (Холандия), Аахен (Германия) и Брюксел (Белгия) от 19 юни до 26 юни и са взели 29 проби от продукти като месо и млечни продукти, консервирана риба и шоколад от Lidl, Kaufland, Delhaize. Същият брой проби е събран от магазините в Румъния на 28-29 юни, съобщи Министерството на земеделието.

След това пробите бяха представени за сравнителен анализ на Института по хигиена и ветеринарно обществено здравеопазване в Букурещ.

Румънските специалисти взеха проби от магазини в трите страни, след като румънският земеделски министър Петре Даа изпрати писмо до Холандия, Германия и Белгия за сътрудничество на експертите.

В Румъния представители на Министерството на земеделието, ANSVSA и ANPC създадоха работна група в края на февруари, която отговаря за проверката на възможните двойни стандарти, практикувани от търговците на дребно в хранително-вкусовата промишленост. На първия етап групата анализира 175 хранителни продукта въз основа на информацията, която производителите / дистрибуторите са постави на етикетите на продуктите.

След като бъдат направени всички тестове, Министерството на земеделието ще изготви окончателен доклад за сравнителното проучване, доклад, който ще бъде оповестен, съобщи министерството.

В края на март тази година омбудсманът започна разследване на качеството на храните, продавани в Източна Европа, в сравнение с тази на храните, продавани в западни страни, след подобни действия в Чехия, Унгария и Полша. Трите страни са посочили възможни двойни стандарти, прилагани от големите марки за храни, които могат да продават по-нискокачествена храна в Източна Европа в сравнение със Западна Европа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144